A hetvenes évek műfajai: a diszkó

A virtuóz klasszikus rock, az idealista hippi-mozgalom és a felforgató, intenzív, alternatív jellegű modernizmus (ide értve az életmód-forradalomtól a művészeti forradalomig mindent), amikor kifutotta magát, szükségszerűen megszülte antitézisét. Hogy a zenénél maradjunk, két választ szült: a posztklasszikust és a punkot. Utóbbi az idealizmus tagadásaként lépett fel, először az épp történelmi-szociális mélyponton lévő Nagy-Britanniában. Volt azonban egy teljesen más irány is. A posztklasszikus nem a mélység felé fordult, hanem megunva a világmegváltó ötleteket, egy sokkal könnyedebb stílust hozott létre. Visszafordult a kommerszhez. A hetvenes években ez a gondolkodás eredményezte mindenek előtt a diszkót, majd a nyolcvanas években az újhullámot. A belső forradalmat hirdető, hidegháborús évtizedekre az optimizmus és a klasszikus értékekhez való visszatérés válasza érkezett (ennek lett a szimbóluma a nyolcvanas években Thatcher asszony, Ronald Reagan, Helmut Kohl és a yuppie-világ). De mi is volt tulajdonképpen a diszkó-korszak? Erre keressük a választ.

_101072022_b8442537-382a-4fa7-9510-278159d34da1.jpg

Hosszú haj, szakadt öltözet, farmer, puritanizus és politikai szimbólumok helyett színes, nyálas, csillogó és optimizmust árasztó külsőségek lepték el a zeneipart a hetvenes évek második felére. Könnyed, szerelmes, sokszor bugyuta szövegek a korábbi konfrontatív, társadalmias és polgárpukkasztó sorok helyett. A diszkó-korszak felemás megítélése abból származik, hogy a klasszikus rock őszinte stílusa és virtuóz zenei tudást követelő műfaja előzte meg, majd a sokszínű, a társművészetekkel nagyon egységes és igényes szellemi és formai identitást kiépítő újhullám követte. A rockhoz és az újhullámhoz képest kétség kívül rettenetesen zavaró a diszkógömb, a rikító rózsaszín-arany külsőségek, a tutyimutyi táncmozdulatok, ill. a tét nélküli, felszínes dallamok és szövegek. (A roller diszkó mindennek a legalja, vagy épp a legszórakoztatóbb vonulata a hetvenes éveknek.) De ne legyünk igazságtalanok! A diszkó több ennél. A diszkó szülte, hogy mást ne mondjak, az ABBA-t is.


roller diszkó (a háttérben Earth Wind and Fire szól)

 

Vagy az ABBA szülte a diszkót? Benne volt a levegőben, hogy megjelenik egy ilyesmi irányzat, de a svéd szupergroupnak nagy szerepe volt abban, hogy a diszkó olyan lett, amilyen. Az ABBA nélkül az egész műfaj elég hitvány volna. A korszak kezdete az 1974-es eurovíziós győzelemhez kötődik. Egy zene nagyságát mutatja már önmagában az is, ha az Eurovíziót követően nem feledik el rögtön. Az ABBA slágerei pedig azóta is magukért beszélnek. Nagyon érdekes, hogy a legtöbb korabeli formációval szemben nem igazán a funk, a sramli vagy a neo-swing irányába indultak. Inkább komolyzenei gyökereiket kezdték az ötvenes, hatvanas és hetvenes évek könnyűzenei hatásaival, így pl. a soullal, a rock and rollal és a rockzenével keverni. Björn és Benny briliáns zeneszerző, Frida és Agnetha fantasztikus énekes párost alkottak. Előbbi egyébként folyton azzal zrikálta barátnőjét, hogy egyre magasabban énekelt, így szinte elérhetetlen magasságokba rugdosta fel Agnetha hangját is (akit persze kicsit frusztrált a dolog). Annyival álltak a műfaj többi művelője fölött, mind a dalszerzés, mind az előadói képességek terén... Csak néhány példa, amit biztos mindenki ismer: Take a Chance On Me; Dancing Queen; Mamma Mia; Money, Money, Money; Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) ; Does Your Mother Know; Voulez-Vous; The Winner Takes It All; I Do, I Do, I Do, I Do, I Do; One Man, One Woman.

 

A diszkó-korszak kiemelkedő előadói mind fel tudtak mutatni valami egyedit. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem játszottak ízléstelen zenét vagy hogy a megjelenésük ne lenne szuper maníros. Kevés visszataszítóbb divathullámot látott a világ (talán csak Madonnát?), mint a diszkó. De mégis, mindegyikükben van mit tisztelni. A Bee Gees kristálytiszta vokáljai, az Eruption elvont hangzásvilága, Donna Summer vagy Gloria Gaynor soulos erős-érces hangja, a Boney M. egységes megszólalása (meg az őrültködő pasi), az Earth Wind and Fire, a The Jacksons, a Kool and the Gang és a KC and the Sunshine Band funky-s, diszkós zenei ötletei. Ahogy Szörényi Levente mondta egyszer, itt legalább még vannak dallamok, dalok, van mögötte zenei tudás, ami a 2000 utáni mainstream zenék esetében sokszor nem mondható el.

 

A műfaj sikerét tükrözi több korabeli musical, például a Grease, a Szombat esti láz és a Stayin' Alive, a Xanadu és a Roller Boogie. (Mondjuk az ember, jó szívvel, inkább a Mindhalálig zenét és a Hairt ajánlja a korszakból.)

 

Érdekes kevercs az ún. diszkó-rock, amikor ez a két egymástól elég távol álló műfaj találkozik. Mégis számos erős alkotás született ebből a frigyből. Cher legjobb dalai és a fentebb példaként hozott ABBA szerzemények is ide tartoznak. Néhány nagy hatású diszkó-rock dal:

 Még a legnagyobb klasszikus rock bandák is belecsúsztak a hibrid zsánerbe.

Más klasszikus rockból érkező előadók nem ötvözték a két műfajt, hanem éles, hirtelen kanyart véve átcsúsztak egyikből a másikba. A már korábban említett Cher és Tina Turner mellett így váltott Kovács Kati, Zalatnay Cini és az Earth and Fire is. Megint másokat viszont csak egy-egy dal erejéig ihletett meg a diszkó-láz.

A Queen tizedik, filmzenei albuma is érdekes kísérlet, valahol a progresszív rock, a diszkó és az újhullám hármasa között mozog. Elton John több lemezén is kalandozik a diszkó felé.

 

A diszkó előadók nagy érdeme egy új, szellős hangzásvilág kiépítése és a rockzenében használt hangszerek (pl. basszus, fuvola) teljesen más felfogású használatának elterjesztése. A diszkó nemcsak a nyolcvanas évek zenéjére, főleg az amerikai újhullámra, a smooth jazz-re és a jazz funkra gyakorolt döntő hatást. Még a jazz rockot is elérte: a Weather Report Birdlandje, a Toto Hold The Line-ja vagy a Styx Too Much Time On My Hands-e sosem született volna meg nélküle. Persze sok ötletet és technikát merített a diszkó is más műfajokból. Szerintem kifejezetten vicces, hogy a zsáner legnagyobbjai mennyire nem tudták elengedni a gitárszólókat, amit aztán pár évvel később a nyolcvanas évek bandái olyan könnyen dobtak el maguktól.

Számtalan szenny is született ugyanakkor a hetvenes évek második felében. A legocsmányabb mindig a playback-előadás, meg az egydalos szuperprodukciók. Például a Baccara és a Dschinghis Khan (mindkettő producerek által összetákolt alkalmi csapat). Jellemző, hogy utóbbinak két tagja is magyar.

Az évszázad legundorítóbb dobásai viszont minden bizonnyal a következők.

A szégyenlistán szerepel természetesen a pártállami csecsen csüngő Neoton és Szűcs Judit is. Az ő megítélésük morális szempontból kérdéses, bár előbbi zenei érdemeit nyilván nem lehet kétségbe vonni. A Beatrice feloszlott az állami kéz miatt, Cserháti Zsuzsa és Nagy Kati belebetegedett abba, hogy nem pusztán a tehetség számít.

 

Az ABBA-val kezdődött és velük is végződik a diszkó-korszak. A svéd zenekar utolsó, 1981-es lemezén megmutatta, hogy milyen az újhullámos diszkó. Hallatlanul érdekes LP-t raktak össze és olyan zenei utakat nyitottak meg, amit azóta sem követ senki. Persze ez is csak annak a bandának sikerülhetett, amelyik egyedüli diszkó előadóként tudott áttérni a hetvenes évekből az újhullámra. Mivel Magyarországon sajnos nem túl ismert albumról beszélünk, szerepeljen itt az egész The Visitors, a nyolcvanas évek egyik legjobb nagylemeze. Érdemes a szövegekre is figyelni.

Zárásként pedig két újhullámos ABBA nóta az utolsó kislemezeikről.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylemez.blog.hu/api/trackback/id/tr2614244197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2018.09.17. 17:05:16

Nem tagadom, mint régi diszkórajongónak ez a blogbejegyzés egyáltalán nem volt kellemes meglepetés. Azzal persze semmi bajom nincs, ha valaki nem szereti ezt a műfajt, és azt se mondom, hogy csak diszkórajongók írhatnak róla.

Nem szeretnék a szerzővel vitába szállni, túl sok értelme nem lenne, és túl olcsó megoldás lenne azzal érvelni, hogy éppenséggel a rockzene és az új hullám is produkált legalább annyi középszerűséget vagy feledhető vackot, mint a diszkó műfaj.

Néhány dolgot erősen hiányolok a szövegből, vagy éppen kifogásolok benne. A szerző lényegében a svéd ABBA feltűnéséhez kapcsolja a diszkó műfaj megszületését, amit már csak azért is tévedésnek tartok, mert az ABBA repertoárját nem lehet kizárólag ebbe a skatulyába gyömöszölni jó néhány „echte” diszkóslágerük ellenére sem, ők inkább pop- vagy tánczenét játszottak. Jelentőségüket tekintve viszont legalább egy véleményen vagyunk. :)

A diszkó azonban nem Európában született műfaj egy svéd együttes által, hanem Amerikában alakult ki a hetvenes évek elején, nyilvánvalóan a már létező zenei műfajokból ihletet merítve, felhasználva a hangszerek és a hangrögzítés fejlődésének köszönhető lehetőségeket is. Talán ezért is kellett volna külön kitérni az amerikai és az európai diszkóra (eurodisco). Szakemberek különösen az előbbiről egyáltalán nincsenek túl rossz véleménnyel, és a különbséget általában abban látják, hogy az amerikai stílus a hangszerelésre, a ritmusra helyezi a hangsúlyt, az eurodiscóban viszont inkább a dallam dominál.

S ha már sárgával ki van emelve, hogy a szerző azt szeretné megvizsgálni, hogy mi is az a diszkókorszak, akkor igazán sajnálatos, hogy a társadalmi vonatkozásokra kevesebb hangsúlyt fektet. Például arra, hogy hogyan és miként alakult ki az Egyesült Államokban a hetvenes években az „carpe diem!” életérzés, amely mindent elsöprő trenddé tette néhány évig a diszkót. Arra sem veszteget sok szót, hogy ekkoriban erősödtek meg a nők emancipációs törekvései, a feketék különféle egyenjogúsági megmozdulásai, a melegmozgalmak is ezekben az években kaptak erőre. Mindezt a diszkózene népszerűsége is tükrözi, ez a műfaj ugyanis a korábbiaknál jóval nagyobb érvényesülési lehetőséget adott a nőknek, a színes bőrűeknek és a homoszexuálisoknak. Soha annyi női szólista és női formáció (többnyire triók) nem dolgoztak a könnyűzene világában, mint akkor, egymást érték a színes bőrűek összetartozását szimbolizáló Sistersek, Brothersek és Familyk. Számos előadóról nemcsak találgatták a szexuális identitását, hanem nyíltan vállalták is azt. A diszkó megfelelő zenei hátteret jelentett annak a kornak, amelyet az egyéjszakás kalandok, az éjszakai élet és a kábítószer-élvezet szimbolizál. Az egész kor életérzését szimbolizálja Alicia Bridges 1978-as slágere, az I Love the Nightlife szövege.

Európába mindez némi késéssel és „megszelídülve” jött át, és mivel hazánkban is az eurodisco kapott tág teret, sokan hajlamosak a diszkót kizárólag az európai diszkósztárokkal azonosítani. Akik között egyébként szintén voltak jók, elfogadhatók és feledhetők, mint bármilyen más műfajban.

Nem kötelező szeretni mondjuk az Y. M. C. A.-t, vagy a Save Your Kisses for Me-t (mellesleg az ABBA után két évvel győzött az Eurovízión, és a rendezvény egyik legemlékezetesebb versenydala mindmáig) vagy a D. I. S. C. O.-t, de a műfaj „legundorítóbb dobásai” közé sorolni szerintem elég amatőr értékítélet. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy például a Star Warsnak sincs semmi létjogosultsága, csak egy üres látványorgia, mert a filmművészetben rejlő lehetőségeket Fellini, Bergman, Kuroszava stb. (tetszés szerint behelyettesíthető bármelyik klasszikus rendező neve) sokkal gondolatébresztőbb művekkel aknázta ki. Nem kell mindig magvas gondolatokkal foglalkozni, nem kell mindig olyan rettenetesen igényesnek lenni a zenében (főleg ha esetleg az ember más művészeti ágakban már nem annyira válogatós), az ember néha csak szórakozni szeretne, a pillanatot élvezni, kilépni a napi taposómalomból. Ennek egyik lehetősége volt a diszkózene is. Akkor is, ha a disco éppúgy nem volt „mindenki zenéje”, ahogyan a punk, az új hullám, a country, a rock stb. sem az. Szerintem.

Terézágyú 2018.09.18. 12:54:23

"De mi is volt tulajdonképpen a diszkó-korszak? Erre keressük a választ."

Csak éppen nem találtátok meg. Még csak a közelében sem jártatok (ha már királyi többes...)

A "szégyen" meg az "undorító" meg a "szenny" kifejezések használata meg olyan, hogy ez végképp nem "válaszkeresés", szimplán csak egy saját (has)vélemény kifejezése, vagy mondjam úgy: felböfögése.

És nem, nem szeretem túlságosan a dickót (!), szóval nem elfogultságból írtam ezeket.

Terézágyú 2018.09.18. 12:58:10

Ja, mellesleg a Baccara, vagy éppen a Saveyourkisses előadói - egyszerűen táncdalénekesek. Ennyik és nem többek. Dallamos slágereket akartak előadni, és kész.

Nagylemez

Vigyázat! Ez itt a Nagylemez Blog, kedvenc zenéid gyűjtőhelye. Pop, csajok, satöbbi... Csajok.

Friss topikok

Címkék

(Here We Go Round) The Lemon Tree (1) (You Make Me Feel) a Natural Woman (1) /mu./ (1) /mu/ (1) 102 gól (1) 10 év (1) 1945 (1) 1959 (1) 1960 (1) 1961 (1) 1968 (8) 1969 (5) 1970 (6) 1971 (2) 1972 (1) 1973 (2) 1976 (1) 1977 (2) 1978 (4) 1978-2018 (1) 1979 (3) 1980 (2) 1981 (5) 1982 (3) 1983 (6) 1984 (3) 1984-1986 (1) 1985 (1) 1986 (3) 1986 világbajnokság (1) 1987 (3) 1988 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (2) 1995 (1) 1997 (2) 1998 (1) 19th Nervous Breakdown (1) 2000 Light Years From Home (1) 2000 után (26) 2001 (1) 2004 (1) 2005 (1) 2007 (2) 2008 (1) 2012 (1) 2013 (1) 2016 (1) 2017 (5) 2018 (6) 2019 (5) 24K Magic (1) 25 (1) 30év (1) 36 év (1) 40 (1) 40év (2) 4chan (1) 4 Non Blondes (1) 50s (1) 50 Words For Snow (1) 60 (1) 60-as évek (2) 69 (1) 80-as évek (5) 80s (2) 90-es (1) 90s (2) A-ha (1) a-ha (1) A-Punk (1) A. E. Bizottság (1) a38 (1) ABBA (1) Abbey Road (1) ac/dc (1) Across the Universe (1) Acthung baby (1) Adam Clayton (1) Ad Sheeran (1) Aerial (1) Agnes Obel (1) Agnetha Fältskog (1) Ágy asztal TV (1) Alannah Myles (1) Alan Parsons (1) Alan Wilder (1) Albert Collins (2) album (15) albumai (3) albumborító (1) albumok (1) Alessia Cara (1) Algiers (1) alkotás (1) All Star (1) All You Need Is Love (1) Almássy tér (1) Alphaville (1) Alsóörs (1) Alt-J (1) alternatív (3) alternative (1) alternative rock (5) alternatív metál (1) alternatív rock (5) Al Di Meola (1) al di meola (1) ambient (1) American Dream (3) amerikai (1) amerikai újhullám (1) Amon Düül (1) Amused to Death (1) analóg (1) Andrew Fletcher (1) Andrew Hale (1) André Previn (1) andy anderson (1) Andy Warhol (2) angol (1) animáció (1) Animals (1) animals (1) Anna Calvi (3) Anna von Hausswolff (1) Anne Frank (1) Anni-Frid Lyngstad (1) Annie Lennox (1) Ann Wilson (1) antonioni (1) Anton Corbijn (2) Apple Ltd (1) Aqua (1) Arcade Fire (1) arculat (1) Arena (1) Aretha Franklin (1) Aretha Now (1) Are You Shakin (1) Argentína (1) Army Dreamers (2) art (7) artreaktor (18) artrektor (1) Art Blakey (1) art pop (4) art punk (1) art rock (11) As High As You Can Go (1) As You Were (1) automatic for the people (1) Aviary (1) Az utolsó valcer (1) A dal ugyanaz marad (1) A Deeper Understanding (1) A lány akit szerettem (1) A létezés bizonyítékai. (1) A magyar labdarúgás változásai (1) A Man And The Blues (1) A Man Needs A Woman (1) A második félidőben ötöt rúgtok (1) a mozi eltűnése (1) a munka ünnepe (1) a nap dala (1) A nap dala (15) A Person Isnt Safe Anywhere (1) A Rainbow In Curved Air (1) A Saucerful Of Secrets (1) Babooshka (2) Baby in Blue Jeans (1) Baccara (1) Backstreet Boys (1) bakelit (1) Balaton (2) Balatonfüred (1) Bálint László (1) ballad (1) Balland of a Thin Man (1) Balogh Dániel (2) banda (1) Barbie Girl (1) barokkpop (4) barokkrock (1) baroquepop (1) baroquerock (1) Baróti Lajos (1) basszugitár (1) basszus (1) Bat For Lashes (1) BB King (2) beat (4) beat-korszak (2) Beatles (6) beatles (1) Beatrice (2) bebop (1) Beck (2) Bee Gees (1) Beggars Farm (1) Belle of the West (2) Benkő László (1) Benny Andersson (1) Berlin (2) berlini fal (1) beszélgetés (2) Beszélgetés egy érdekes emberrel (1) Betty Harris (1) Be the Cowboy (1) Big Thing (1) Bikini (1) Billy Cobham (1) Billy Corgan (1) Billy Preston (1) Bill Ward (2) Bill Wyman (1) Birgmingham (1) Birmingham (1) Björk (1) Björn Ulvaeus (1) Black Celebration (1) Black Sabbath (4) Black Velvet (1) Black Winds Howlin (1) Bleed Like Me (1) Blog (2) blog (4) Blondie (3) Blue (2) blues (16) blues-rock (2) Blur (1) Bobbie Gentry (1) Bobby Byrne (1) Bobby Timmons (1) Bob Dylan (3) Bob Ezrin (1) bob mould (1) Bodonyi (1) boldog szülinapot (2) Boney M (1) Bonnie Tyler (1) Bono (1) Bono Vox (1) Borsfölde (1) Boy (1) Bozo (1) Boz Scaggs (1) Brainbox (1) Bravo (1) Breathing (2) Brenda Lee (1) brian eno (1) Brian Jones (1) brit (2) Britney Spears (1) britpop (2) brit invázió (2) Bródy (1) Brooklyn (1) Brotherhood Of Man (1) Brother Lous Love Colony (1) Bruce Springsteen (1) Bruno Mars (1) búcsúturné (1) Budapest (3) Buddy Guy (1) Buddy Joe (1) Bulgária (2) Bull (1) Buri (17) Bush (1) Butchers Tale (1) Butch Vig (1) Camélia Jordana (1) Campus (1) Canned Heat (1) Canterburyi Szcéna (1) Cape Cod Kwassa Kwassa (1) Captain Jack (1) Carole King (1) Carry Fire (1) Cassie Taylor (1) Cass Elliot (1) Ca Ira (1) Céline Dion (1) chaka chaka (1) Chameleons (1) Charles Bradley (1) Charlie Watts (1) Charlotte Gainsbourg (1) Chelsea Wolfe (3) Cher (2) Chic (1) Chicago (1) Chicago Blues (1) Chick Corea (1) Childish Gambino (1) Chills & Fever (3) Chills and Fever (1) Chopin (1) Chop Suey (1) Chris Bilheimer (1) Chris Dreja (1) Chris White (1) classic (2) classic rock (1) clip (1) Cloudbusting (2) Coco Jambo (1) Colin Blunstone (1) collage rock (1) Columbia (1) Commodores (1) Common as Light and Love Red Valleys of Blood (1) concept album (1) Concerto Records (1) Condemnation (1) Cooked Rain (1) cool-jazz-pop (1) Coolio (1) country (2) Courtney Barnett (1) Courtney Love (1) Cousins (1) Coverdale Page (1) Crazy Train (1) cream (1) Cream (1) Creedence Clearwater Revival (1) crime (1) Crooked Rain (1) Cserháti Zsuzsa (1) CSNY (1) D.A.F. (1) dal (3) Daliás idők 1993 (1) DAMN. (2) dance punk (1) dance rock (1) Dandelion Seeds (1) dandy (1) Danelectro (1) Danielle Nicole (1) Dani Wilde (1) dark (1) dark wave (2) dark wawe (3) Darlin Dont Leave Me (1) Daron Malakian (1) Dat Dere (1) Dave Davies (1) Dave Fielding (1) Dave Gahan (1) Dave Mason (1) David Bowie (8) david bowie (3) david byrne (1) David Byrne (2) David Coverdale (2) David Gilmour (6) David Marks (1) David Myers (1) Davis Bowie (1) Daydream Nation (1) Dazed and Confused (1) Da Ba Dee (1) Dead Magic (1) Debbie Harry (1) Debüt (1) Deeper Understanding (1) Deep Purple (4) Deep Record Store (1) dekadencia (1) Depeche Mode (5) Derek and the Dominos (1) Détári (1) détári (1) Diamond (1) Diamond Life (1) Diana Ross (1) Dig It (1) díjátadó (1) Dinosaur Jr. (1) Diogenidész (6) disco (1) diszkó (1) Divide (1) dob (1) Donna Summer (1) Dont Cry (1) Dont Fall (1) doors (2) dope calypso (1) Dr. John (1) Dreaming (2) Dreams (1) Drive Your Car (1) drugs (1) Dschinghis Khan (1) Duke Erikson (1) Duran Duran (8) Dürer Kert (2) Earth (1) Earth and Fire (2) Earth Wind and Fire (1) East (2) Echo and The Bunnymen (3) Echo and the Bunnymen (3) Eddie (1) Eddie Kramer (1) Edie Brickell (2) Ego Brain (1) együttes (1) Eiffel 65 (1) Either Way I Lose (1) Ekseption (1) Eleanor (1) electronic rock (1) electro swing (1) elegant gypsy (1) elektronika (1) elemzés (1) Elis Comin (1) Eli and the Thriteenth Confession (1) Ella Fitzgerald (1) Ellie English (1) előadó (1) előzmények (1) ELP (1) Elvis (1) Elvis Costello (1) Elvis Presley (1) Emerson Lake and Palmer (3) Emma Stone (1) Empty Walls (1) Én (1) énekesnő (1) eno (1) EP (3) eper97 (7) EPER Rádió (7) Eric Burdon (1) Eric Burdons War (1) Eric Clapton (2) Ernest Day (1) Eruption (2) Espanol 1982 (1) esszé (1) Esterházy Márton (1) Eurythmics (1) év (1) évek (10) Evening of Light (1) Everything Not Saved Will Be Lost - Part 1 (1) éves (3) évforduló (1) Exiter (1) experimental (1) Ezra Koenig (1) ezüstcipő (1) Ez nekem magas (1) Fab Four (1) Fantastic Negrito (1) Father John Misty (2) Fazekas (2) Feel It Still (1) fekete (1) fellépés (1) feltámadás (1) Fernando Perdomo (1) fiatal (1) film (3) filmajánló (2) filmszinház (1) Fiona Apple (2) Fire (1) First Sight (2) fish guitar (1) FKA Twigs (1) Florence (2) Flowers in the Rain (1) Flying Microtonal Banana (1) Foals (2) foci (2) Focus (1) folk (2) folyóirat (1) főoldal (100) Foo Fighters (2) fordítás (1) Foster The People (1) fotóművészet (5) found a job (1) Fradi (2) francia (1) Franz Ferdinand (1) free jazz (1) funky (1) funzine (1) funzone (1) Fun House (1) futball (2) fuzz (1) fuzz folk (1) Gabriella (1) galéria (1) Gangstas Paradise (1) Garaba (1) garage rock (7) garázsrock (5) garázs pop (1) Garbage (1) Geezer Butler (2) Genesis (3) George Harrison (5) Gered Mankowitz (1) Geszti Péter (1) Get Lost (1) Ghost (1) Gibson (1) Gimme Danger (1) Gimme Shelter (1) Ginger Baker (1) gitár (3) gitárhősök (1) gitárosok (1) gitáros pózok (1) gitárszóló (2) glam rock (1) Gloria Gaynor (1) Göd (1) Golden Earring (1) gond soundz (1) Gone For Good (1) gonzó (1) goth (1) gótika (1) Gotye (1) Graceland (1) Grace Slick (1) grammy (1) Grammy (1) grave (1) Greg Lake (1) Group 1850 (1) grunge (5) guitar solo (2) Guns N Roses (1) guns n roses (1) gyász (1) Győr (1) győri csoda (1) hajó (1) halál (1) Hamburger Concerto (1) hammond orgona (1) hanglemez (1) hangverseny (1) Harakiri (1) hard (1) hardcore (1) hard bop (1) hard rock (4) hatvanas (5) hatvankilenc (1) Hawkwind (1) hazai (1) Ha én szél lehetnék (1) Heart Of Darkness (1) Heart of Glass (1) Heaven Up Here (1) heavy metal (1) Hegyi Hill Zoltán (1) Hello I Love You (1) Hello Stranger (1) Helmut Newton (1) Hercege (1) Here Today (1) Herman Brood (1) heroes (1) hetvenes (4) hetvenes évek (4) hetvenöt (1) Hey You (1) He Did It (1) High as Hope (1) hip-hop (1) hippi (4) Hippikiller (1) hippikorszak (2) hippi korszak (4) hipszter (1) hip hop (2) Hiro Nahita (1) Hiss Spun (1) His Wild Romance (1) hit (1) hobbi (1) Hobo (2) Hocus Pocus (1) Hold Back the Rain (1) Holland (1) holland (1) Hollandia (1) Hollywoodi Reneszánsz (1) hollywood pop-jazz (1) Holokauszt (1) Honvéd (1) Hounds Of Love (2) house (1) Hugh Masekela (1) Humble (1) Hungry Like The Wolf (1) Hunter (1) Hüsker Dü (1) hüsker dü (1) huszonöt (1) Hypnotize (1) Ian Anderson (1) ian mcCulloch (1) Ian McCulloch (2) Ian Stewart (1) Idegen a cowboyok közt (1) időrabló (1) iggy pop (1) Iggy Pop (1) Illés (1) Illy Tamás (2) Im A Fool For You (1) Im Coming Home (1) Indeed (1) indie (4) indie folk (1) indie pop (3) indie rock (4) indusztriális (1) interjú (2) Interpol (1) in an aeroplane over the sea (1) In C (1) in memoriam (1) In The Aeroplane Over the Sea (1) In utero (1) Irapuato (1) irapuato (1) Iraq (1) írek (1) Irita Pai (1) Iron Butterfly (1) Iron Man (1) Isle of Wight (1) Isten (1) István a király (1) Is This the Life We Really Want (1) Is This The Life We Really Want (1) Is This the Life We Really Want? (1) ITATOTS (1) It Might Get Loud (1) Ivan and the Parazol (1) Izland (1) I am Ozzy (1) I Cant Get No (1) I Cant Quit The Blues (1) I Need Somebody (1) I Put A Spell On You (1) I Say A Little Prayer (1) I Wanna Be Your Dog (1) I Want It That Way (1) Jack Bruce (1) Jack White (3) Jade Bird (1) James Carr (1) James Corden (1) James Williamson (1) Jam On A Monday Morning (1) janes addiction (1) Janes Addiction (1) jane birkin (1) jangle pop (1) Janis Joplin (1) Jan Akkerman (2) Japan (1) jazz (7) jazz-pop (2) jazz fusion (2) jazz pop (1) Jean-Pierre Rampal (1) Jefferson Airplane (1) Jeff Beck (1) Jeff Mangum (1) jeff mangum (1) Jehtro Tull (1) Jerney Kaagman (1) Jethro Tull (3) Jézus (1) Jimi Hendrix (3) Jimmy Page (4) jimmy page (1) Jim Capaldi (1) Jim McCarty (1) Joan Jett (1) Joe Cocker (1) Joe Massot (1) Johnny Marr (1) John Bonham (2) John Carder Bush (1) John Dolmayan (1) john lennon (1) John Lennon (5) John Lever (1) John McLaughlin (1) john paul jones (1) John Paul Jones (2) Jolene (1) Joni Mitchell (1) Joy Division (2) joy division (1) jubileum (1) jublieum (1) Julia Holter (2) July (1) Jymie Merritt (1) Kaiser Chiefs (1) Kalandra fel (1) Kamasi Washington (1) Kansas (1) káptalanfüred (1) Kasabian (1) Kashmir (1) Kate Bush (6) Kati és a Kerek Perec (1) KC & The Sunshine Band (1) keith flint (1) Keith Relf (1) Keith Richards (1) Kendrick Kamar (1) Kendrick Lamar (1) képek (1) képzőművészet (6) kertmozi (1) kétezres évek (1) kétnyakú gitár (1) Két Bus (1) kilencvenes (4) kilencvenes évek (2) Kill My Baby Tonight (1) Kill or Be Kind (1) Kill Rock and Roll (1) kim gordon (1) King Crimson (3) King Gizzard & The Lizard Wizard (1) King Krule (1) Kiprich (1) kislemez (4) Kispál és a Borz (1) Kiss Laci (1) Kiss Me! Kiss Me! Kiss Me! (1) klasszikus (2) klasszikus punk (1) klasszikus rock (2) klasszikus zene (1) Klinika (1) klip (2) Know Your Meme (1) Kóbor (1) Kodak ektar100 (1) Kohézió Alkotóműhely (1) kommunisták (1) komolyzene (1) koncepcióalbum (1) koncert (9) koncertek (1) koncertfilm (2) koncertkritika (2) Koncz Zsuzsa (1) Kool & The Gang (1) körkérdés (1) körkérdés a KULTÚRÁRÓL (1) kortárs (4) kortárs magyar (2) kortárs zene (16) köszöntő (1) Kovács Ferenc (1) Kovács Feri bácsi (2) Kovács Kálmán (1) Kovács Kati (1) Kovács László (1) kraftwerk (1) Kraftwerk (1) krautrock (2) kritika (19) külföldi (1) Kultúra VAN itt (1) Kvantum Records (1) Kwassa Kwassa (1) L.A. Witch (1) Lady Soul (1) Lana Del Rey (1) lap (1) Larkin Poe (2) Larry Coryell (4) Larry Coryells 11th House (1) larry Mullan (1) Last Chance on the Stairway (1) latin (1) Laura Nyro (2) Lawrence Ferlinghetti (1) Lay It Down (1) lázár (1) lazarus (1) La La Land (1) LCD Soundsystem (3) Leave Me Alone (1) led zeppelin (1) Led Zeppelin (11) Lee Morgan (1) legjobb (6) legjobb albumok (1) legjobb dalok (1) legjobb lemezek (4) legrosszabb (1) lemez (6) lemezbolt (1) lemezborító (1) lemezei (2) lemezek (1) lemezkritika (3) Less Than Human (1) Les Pattinson (1) Les Paul (1) Letting You Go (1) Let It Be (2) LGT (2) Liam Gallagher (1) Ligeti Nagy Tamás (1) Lily Allen (1) Linda Ronstadt (1) Lionheart (2) listák (1) Listen to This (1) Liszt Ferenc (1) Lita Ford (1) liverpool (1) liverpool fc (1) live aid (1) Livin La Vida Loca (1) lo-fi (3) London (2) Lonely Hearts Club (1) Lonely in Your Nightmare (1) Lorde (1) Lost Myself (1) Los del Rio (1) Louis Armstrong (1) Love is Mind (1) Love Letters (1) low (1) lp (1) LP (3) LSD (1) Lucy (1) M79 (1) Macarena (1) Mac Demarco (1) Madison Square Garden (1) Madonna (1) magazin (2) magyar (8) Magyarország (3) magyaros stílus (2) magyar alternatív (1) magyar foci (3) magyar foci 1981-1983 (1) magyar foci 1984-86 (1) magyar labdarúgás (2) magyar new wawe (1) Magyar Újhullám (1) Magyar Underground (1) magyar zene (4) Mahavishnu Orchestra (1) május 1. (1) Mama (1) Mamiya RB67 (1) Maradona (1) Marczell Miki (1) Marczell Miklós (1) Marczell Miklós Tanár Úr (1) Marilyn Monroe (1) Mariska (1) Mark Burgess (1) mark hollis (1) marquee moon (1) Martin Gore (1) Martin Scorsese (1) Martos Győző (1) második (1) Második Brit Invázió (1) második brit invázió (1) Mastodon (1) Matthew Moore (1) MC5 (1) Meddle (1) Még élünk (1) Meg White (1) Melissa Etheridge (1) memento (1) Memorial Beach (1) Merrie Land (1) Mért nem váltotok (1) Mészöly Kálmán (1) metál (2) Metro (1) mexikó86 (1) Mexikó 86 (1) Mezey doktor (1) Mezey György (1) Mezmerize (1) Michael Chapman (1) Michael Lindsay-Hogg (1) Michael McLure (1) Michael W. Watkins (1) Michelle Philips (1) Mick Abrahams (1) Mick Jagger (1) Mick Taylor (1) Middlemist Red (1) middle america (1) Miles Davis (5) minimalizmus (1) Minuteman (1) Mirror Traffic (1) Mississippi (1) Missouri (1) Mitski (1) Mit Dir (1) Moanin (1) modern (1) Modern Life is Rubbish (1) Money (1) Monkeyland (1) Monterey (1) monterey pop (1) More (1) More Songs About Buildings and Food (1) Morissey (1) Morrissey (1) Most (1) Mother (1) Mothers Little Helper (1) Move (1) Move On Alone (1) Moving (1) mozi (1) Mr. Crowley (1) Mr. President (1) MTK (2) MTV (2) Muddy Waters (2) munka (1) murder (1) Murmur (1) Muse (1) musicland (1) Music For The Masses (1) művész (1) művészet (1) My Clown (1) My Heart Will Go On (1) My Own Way (1) My Sunday Feeling (1) N.W.A. (1) Nadine Shah (1) Nagylemez (4) nagylemez (4) Nagylemez Blog (4) Nagylemez Blog 2019 (2) Nagylemez Blog Kohézió Alkotóműhely (1) Nagy Antal (1) Nah neh nah (1) Nancy Sinatra (1) Napoleon XIV (1) nederbeat (1) nederpop (1) negyven (1) Neil Young (3) német (1) neo-new wawe (1) Neon Music (1) Neoton Família (1) neutral milk hotel (1) Never For Ever (2) Never Marry a Railroad Man (1) New Bohemians (1) New Musical Express (1) New Religion (1) New Romantics (1) new wave (13) new wawe (2) New York (1) Nick Mason (2) Nick Rhodes (1) Nico (2) Night Full of Tension (1) Nina Hagen (1) nincs basszus (1) Nirvana (2) NME1981 (1) NME 1981 (1) Nobody (2) Nothings Scocking (1) Nothing Feels Natural (1) Nova Collective (1) Nowhere Man (1) No Shame (1) NSZK (1) nu metal (1) NWA (1) Nyíl (1) Nyilasi (2) nyolcvanas (3) Oasis (1) Obscured by Clouds (1) October (1) Odessey and Oracle (1) Oh Comely (1) omega (1) Omega (3) Oops!... I Did It Again (1) örmény (1) Osbourne (1) Ottawan (1) ötvenes (2) ötven éves relikviák (3) Oxford Comma (1) Ozzy (2) Ozzy Osbourbe (1) P.Mobil (1) Paint It Black (1) pajor tamás (1) pálya (1) Paper Tigers (1) Paranoid (2) Parov Stelar (1) Parquet Courts (1) party (1) Patti Smith (2) Pat Benatar (1) Pat Metheny (1) Paulusz Kristóf (5) Paul Butterfield (1) Paul McCartney (5) Paul Rodgers (1) Paul S. Denman (1) Paul Simon (1) pavement (1) peace (1) Peach (1) Pearl Jam (2) pedal (1) példányszám (1) Penetration (1) People Get Ready (1) Pepperland (1) Peter Clifton (1) Peter Grant (1) Pete de Freitas (1) Petőfi Rádió (1) PFM (1) Phil Spector (1) piac (1) Pink Floyd (12) pink floyd (1) Pink Guy (1) pixies (1) PJ Harvey (4) Planet Caravan (1) Please Dont Be Dead (1) Pleasure And Pain (1) podcast (16) Pollinator (1) Pölöskei (1) Polygondwanaland (1) pop (6) pop-rock (1) popular music (1) popzene (1) pop music (1) Porcupine (2) Porcupine Tree (1) Portugal. The Man (1) post-punk (4) post-punk revival (1) post-rock (1) postpunk (1) post punk (2) poszt-újhullám (1) posztpunk (10) power pop (3) Presser (1) Priests (1) Prince (2) prog (1) progresszív (6) progresszív metál (1) progresszív rock (10) Promise (1) proto punk (2) psychedelic (2) psych rock (1) pszichedelikus (12) pszichedelikus rock (5) punk (12) PUNK IS DEAD (1) Pure Comedy (1) Putin (1) qtosa (1) Queens of the Stone Age (2) r.e.m. (1) R.E.M. (5) Rab (1) Rába eto (1) rád (1) Radar Love (1) rádió (3) radio (1) Radio/Video (1) Radio KAOS (1) Ramones (1) Randy Newman (1) Randy Rhoads (1) Rangle Life (1) rap (2) Ravi Shankar (1) raw power (1) Ray Charles (1) ray manzarek (1) Real Emotional Trash (1) Record Store Day (2) Red Hot Chili Peppers (2) Reg Smithies (1) REM (1) rem (2) Remember A Day (1) reneszánsz (1) rest in peace (1) Return To Forever (1) reunion (1) reuters (1) Revenga (1) revival (1) Ricky Martin (1) Rick Wright (2) Ride (1) Rid Of Me (1) Ringo Starr (4) Rio (2) rip (1) Ripple Soul (1) Ritchie Blackmore (1) Roadrunner (1) Robbie van Leuwen (1) Robert Görl (1) robert moog (1) robert plant (2) Robert Plant (5) Robert Schneider (1) Robert Smith (1) rock (33) rockumentaries (4) rockzene (4) rock and roll (4) Rod Argent (1) Roger Waters (5) roller diszkó (1) Rolling Stones (3) romantika (1) Ronnie Hawkins (1) Ronnie Wood (2) Ron Asheton (1) Roscoe Mitchell (1) Rostam Batmanglij (1) rothadás (1) Roxy Music (2) Roy Buchanan (1) RSD (1) Rubberband Girl (1) Ruby Tuesday (1) Run (1) Runaway (1) Running Up That Hill (1) Ruzsonyi Gergely (2) Ruzsonyi Geri (2) Sade (4) Sade Adu (1) Sade Sanchez (1) Sallai (1) Samantha Fish (5) Sam Andrew (1) Santana (2) Sántha Lőrinc (1) sárga tengeralattjáró (1) Satisfaction (1) Sat In Your Lap (1) Saucerful of Secrets (1) Save a Prayer (1) Saville Road (1) Saving Us (1) Scott Kannberg (1) Script of the Bridge (1) Script pf the Bridge (1) Search and Destroy (1) Second Skin (1) Serj Tankian (2) Seven and he Ragged Tiger (1) Seven Secrets (1) sex (1) Sex Is Not The Enemy (1) Sex Pistols (1) SG (1) Sgt. Peppers Lonely Hearts Club (1) Shake Em On Myself (1) Shakin (3) Shape Of You (1) Sharon (1) Shavo Odadjian (1) Sheep (1) Shes A Rainbow (1) Shes On My Mind (1) She Said (2) shiggy (1) Shiggy (1) Shirley Manson (1) Shocking (1) Shocking Blue (2) shoegaze (1) Siamese Dream (1) Silver/Lead (1) Silver Rider (1) Simon and Garfunkel (1) simon le bon (1) Sinatra (1) single (1) Sing Street (1) Siófok (1) Siouxsie and the Banshees (1) Sky Is Over (1) Slanted and Enchanted (1) Sleep Well Beast (1) slégerek (1) Sllik (1) Slowdive (2) Smashing Pumpkins (2) Smash Mouth (1) Smooth Operator (1) SOAD (1) Solange (1) Soldier Side (1) Solution (1) Some Great Reward (1) Songhoy Blues (1) Songs of Faith and Devotion (1) Song of Faith and Devotion (1) Sonic Youth (1) sonic youth (2) Sötétség (1) soul (5) soul-blues (1) Souvlak (1) Spaceman 3 (1) space rock (2) Spandau Ballet (1) spandau ballet (1) spanyolországi VB (1) spanyol VB (1) Sparkle Hard (2) Spice Girls (1) Spiral Stairs (1) Spirit of Eden (1) St.Vincent (1) Stairway to Heaven (2) Steal This Album (1) stephen malkmus (2) Steven Wilson (1) Steve Cropper (1) Steve Marker (1) Steve Winwood (1) Stevie Nicks (1) Stikli (1) Stooges (1) Straight Outta Compton (1) Stronger than Pride (1) Stuart Matthewman (1) Styx (1) St Vincent (1) Sugarloaf (1) Suite-Pee (1) Summer Babe (1) Sun Kill Moon (1) SuperBowl (1) Supersister (1) surf rock (1) Suzi Quatro (1) Sweetest Taboo (1) Sweet Dreams (1) Syd Barrett (2) Synchronicity (1) System Of A Down (3) Szabó Gábor (1) szaksajtó (1) szamizdat (1) Szentes (1) szinti-pop (2) szintipop (2) szitár (1) Szita János (11) szita jános fényképész (10) szombat (1) Szörényi (1) Szörényi Levente (1) Szűcs Judit (1) születésnap (10) szülinap (6) Taiwan Housing (1) talk (2) talking heads (2) Talk Talk (1) talk talk (1) tandori dezső (1) Tandori Dezső (1) tarajos sül (1) Taródi Luca (1) Tatabánya (1) tekerőlant (1) Telecaster (1) television (1) Tell Me How You Really Feel (1) templom (1) Tentative (1) teológia (1) Terry Riley (1) Thats What I Like (1) Thelonious Monk (1) These Days (1) The Animals (2) The Arctic Monkeys (1) the band (1) The Band (1) the beatles (1) The Beatles (5) The Big Beat (1) The Chameleons (1) The Chauffeur (1) The Claypool Lennon Delirium (1) The Creator (1) the cure (1) The Cure (4) The Cutter (1) The Dark Side of the Moon (1) The Dear Hunter (1) The Detective (1) The Directors Cut (1) The Doors (2) The Eagles (1) The Edge (1) The Eleventh House (1) The Final Cut (1) The Firm (1) The Fortune Teller (1) The Good The Bad & The Queen (2) The Guess Who (1) The Hives (1) The Jacksons (1) The Jam (1) The Jazz Messengers (1) the jicks (2) the Joshua Three (1) The Keeymen (1) The Kick Inside (2) The Killers (1) The King of Carrot Flowers (1) The Kinks (1) The Kooks (1) The Last Time (1) The Last Waltz (1) The Love Cats (1) The Man With A Child In His Eyes (1) The Man with the Child in His Eyes (1) The Marble Index (1) The Mars Volta (2) The Mission (2) The Moon (1) The Move (1) The National (2) The Ooz (1) The Piper at the Gates Of Dawn (1) The Police (1) The Pros and Cons of Hitch Hiking (1) The Queens Of the Stone Age (1) The Queens Of The Stone Age (1) The Queen Is Dead (1) The Red Shoes (2) The Reign of Kindo (1) the replacements (1) The Replacements (1) The Rolling Stone (1) The Rolling Stones (4) The Same Old Attraction (1) The Sensual World (1) The Smiths (1) the smiths (2) The Song Remains the Same (2) the stone roses (1) the stooges (1) The Strokes (2) The Underside of Power (1) The Velvet Underground (2) The Violent Femmes (1) The Visitors (1) The Wall (1) The War On Drugs (2) The Weather Girls (1) The Wedding Album (1) The Wedding List (1) The Weeknd (1) The White Stripes (2) The xx (1) The Yardbirds (1) The Zombies (2) This Is America (1) This Was (1) Thom Yorke (1) Thundercat (1) Thursdays Child (1) Time Is On My Side (1) Time magazin (1) Time of the Season (1) Tim Bowness (1) Tina Turner (3) Tindersticks (1) tom wolfe (1) Tonite (1) Tony Iommi (3) Tony Richmond (1) TOP10 (6) toplisták (17) Tori Amos (1) Törő (1) Törőcsik (1) Tőrőcsik (1) Toxycity (1) Traffic (3) trans-europe express (1) trans global (1) trip hop (1) trombita (1) Trombitás Frédi és a rettenetes emberek (1) True (1) true (1) truman capote (1) Two Door Cinema Club (1) Tyler (1) U-Fig (1) U2 (5) u2 (1) Úgy legyen (2) újhullám (18) Újpest (2) újromantika (4) újság (1) új hullám (4) Új Romantika (2) új romantika (1) UK (1) Ultra (1) Ummagumma (1) underground (2) Under Blackpool Lights (1) Universe (1) unplugged (1) Untitled (1) Up The Down Escalator (1) Uriah Heep (1) USA (1) Us and Them (1) US Girls (1) utcazene (1) Úton (8) Üvegtörők (1) válogatott (1) Vampire Weekend (2) vampire weekend (1) Vandenberg (1) Van Morrison (2) Váradi (1) Varga József (1) Vasárnapi Koktél (1) Vasas (1) Vaya con dios (1) vb (1) Veblen Death Mask (1) Venom and Faith (1) Venus (1) Verebes József (2) verebes józsef (1) Veres (1) Veres Mariska (1) Vér Peti (2) Victoria Smith (1) videó (1) videóklip (1) videoklip (4) Videoton (2) Videoton UEFA-Kupa (1) videoton uefa kupa döntő (1) View From A Hill (1) Vijay Iyer Sextet (1) világbajnokság (1) Világ ifjúság (1) vilent femmes (1) Villains (2) Villangó Veronika (2) vintage rock (1) vinyl (3) Vinyl Cafe (1) Violator (1) violent femmes (1) Violent Pornography (1) Volt (1) VOLT (1) Volt magazin (1) Walcott (1) Walter Trout (1) Wan2 (1) Wanda Jackson (1) Wannabe (1) Wanted (1) War (1) war1983 (1) War Pigs (2) Watch It Die (1) Wave Music (1) Wayne Shorter (1) Weezer (1) We Love You (1) Whats Up (1) What Does Anything Mean? Basically (1) What God Wants (1) Why Do You Love Me (1) Why Should I Love You (1) Wig Out At Jagbags (1) Wild Heart (1) Will Sergeant (1) wire (1) Wire (2) Wish You Were Here (1) Woodstock (3) woodstock (1) Would You Fight For My Love? (1) Wow (1) Wuthering Heights (2) yehudi menuhin (1) Yellow Submarine (1) Yes (3) Your Love is King (1) You Cant Go (1) You Can All Join In (1) You Got My Mind Messed Up (1) zabriskie point 1970 (1) Zakk Wylde (1) Zalatnay (1) zenei (2) zeneipar (1) zenetörténet (44) Zooropa (1) Zsigmond Vilmos (1) Zubin Mehta (1) Zweisten (1) Címkefelhő