Sántha Lőrinc és a Los Angeles-i boszorkányok bűvöletében

2018. június 15. 01:06 - Buri Don Marcello

...avagy Indeed és L.A. Witch koncerten jártunk a hajón

A tavalyi esztendő egyik nagy felfedezettje, az L.A. Witch és magyar előzenekaruk, az Indeed az a38-on lepett meg minket két pazar koncerttel. Koncertkritika.

 

Indeed

Elég régóta léteznek, mégis, szégyen, gyalázat, soha nem hallottam még a zenekarról. A basszeros arc egy Jane's Addictionös pólóban volt, és a zenéjük is mintha a nyolcvanas évek alternatív rock-posztpunk hullámának, ill. a Nirvana keveréke lett volna. De nem koppintás. Az énekes-frontember (Sántha Lőrinc) a rocktörténet egyik kiemelkedő alakja. Régen láttam már ennyire flegma és szórakoztató figurát színpadon. A magyarul és angolul elhadart számcímek és köszönetmondások között néhány, a dalok mély hátterét vázoló mondat is elhangzott (az egyik slágerüket pl. „márnagyonrégenírtukősrégi1821-eshagyjuk”). Sántha hangja ráadásul zseniális! Megy neki torockból is, de a srácok a legnagyobb zúzás közepette sem csúsznak át metálba. Hatalmas bulit csaptak a röpke fél órában. És látszott rajtuk, hogy baromira élvezik. Menjetek Indeed koncertre, nagyon megéri. (Bővebben a zenekarról itt: http://keretblog.hu/a-komfortzonabol-kilepve/ )

 

L.A. Witch

A boszorkányok nem különösebben zavartatták magukat, már a koncertjük előtt is egész nyugodtan sétálgattak a hajón, néha egy-egy szót váltva a rajongókkal. Ez a természetesség aztán színpadra lépésüknél és a koncert alatt is végig megmaradt. Elég jól muzsikáltak, nagyon profin zenéltek. Mindenképp dicséret illeti Ellie English dobost, aki nem pusztán a dinamikus ritmusokat szolgáltatta, de láthatólag ő is irányított, zenésztársai végig őt követték. (Nem beszélve azokról a böhöm nagy ütésekről, amiket a hangszerre vert. :)) Sade Sanchez énekesnő is végtelenül profin mozgott a színpadon. A tavalyi debüt albumukon szépen kikevert hangsávot tökéletesen kopírozta: ügyesen játszott hangerejével és a mikrofontól való távolság váltogatásával, ami ismerve szanaszét torzított zenéjüket, igen szép teljesítmény. De itt álljunk meg egy szóra, a keverés. Egy ilyen pszichedelikus garázsrock bandát, főleg nyitott térben, bűn nehéz hangosítani. A koncert első felében ez némi gondot okozott is, a basszus nem volt tökéletes, idővel azonban sikerült megtalálni a megfelelő hangerőt. A basszeros boszorkány Irita Pait azonban ez sem dobta fel.

Az ember azt várná egy pályája elején járó pszichedelikus lánybandától, hogy a hajót kétszer körbeviszik a Dunán, olyan bulit csapnak. Ellie lenyűgözően elmélyült játéka és lobogó hosszú, göndör hajának szikrái mellett az elöl játszó hölgyeknek kellett volna ezt a feladatot megoldani. A hangverseny elején, amikor megkérték a közönséget, hogy lépjenek közelebb a színpadhoz, majd belevágtak a tavalyi LP nyitódalába, mindenki ugrott egyet örömében. Sade esetében ez a lendület, nem beszélve elragadó énekstílusáról (és itt nem pusztán a profizmusról beszélek, hanem arról az elképesztően egyedi észak-amerikai orgánumról is), a koncert végéig kitartott. Sőt, ha lehet, ő maga is egyre jobban beleélte magát, minden sora, minden üvöltése egyre felszabadítóbban hatott. A közönség hatalmas ujjongással és tapssal üdvözölt minden dalt és minden, a dalok között elhangzó kedves mondatot. Irita viszont valahogy végig túl feszült maradt. Szinte egy pillanatra sem adta át magát a koncert örömének, egyáltalán nem is kommunikált a közönséggel, gyakorlatilag faarccal játszotta végig az egy órás fellépést.

Ennek ellenére, ezzel együtt volt kifejezetten jó élmény ez az enyhén hűvös nyári este a hajón. Jó volt hallani az egyik legígéretesebb amerikai rockbandát. Természetesen hatalmas tapsot kaptak és nem maradt el a ráadás sem. Magyarul is megköszönték, hogy itt lehetnek (először Budapesten - és reméljük, hogy nem utoljára), a koncert után pedig gyorsan leszaladtak a pulpitusról, vissza a rajongók közé, beszélgetni, dedikálni. Emlékezetes élmény marad az első hazai L.A. Witch koncert.

 

Indeed koncert: 10/10
L. A. Witch koncert: 10/8

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylemez.blog.hu/api/trackback/id/tr8314049530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.