2017 legjobb lemezei 1.

Elérkezett 2017 utolsó napja, így eljött az alkalom a számvetéshez is. Megannyi örömteli és szép, ill. szomorú élményt viszünk tovább magunkkal. Most koncentráljunk a pozitív dolgokra és lássuk a rengeteg idei lemez közül a legjobbakat! Buri listája következik.

pagehaha.jpg

1. Roger Waters: Is This the Life We Really Want? - műfaj: art rock, art pop   10/9,5

Roger Waters pályája nem állt meg a Pink Floyd feloszlásánál, a legtöbb markáns „együttes-zenésszel” ellentétben sorra írta újszerű és kreatív lemezeit. A nyolcvanas évektől a klasszikus rockzene viszonylagos lehanyatlásáig, a kilencvenes évek eleje-közepéig jelentkezett a The Pros and Cons of Hitch Hiking (1984), a Radio K.A.O.S. (1987) és az Amused to Death (1992) c. albumokkal. Mindhárom zseniális lett, egyre jobban sikerültek. Azóta a Ça Ira c., a francia forradalmat feldolgozó operájának 2005-es kiadását leszámítva mindössze világjáró turnéin találkozhattunk vele - aki volt már Waters koncerten, az tudja, hogy a tökéletesnél is magasabbra helyezi a mércét. Nemrég azonban újra dalszerzésbe fogott, és megírta az érthető módon visszafojtott lélegzettel várt Is This the Life We Really Want?-ot. Jelentem, ahogy azt a listán elfoglalt helyezés is mutatja, ez a lemez is briliáns. Természetesen magán hordozza a waters-es dalszerzés és énekstílus minden jellegzetes elemét, de a mai fültől sem idegen. A gitár egy-két dalt leszámítva ugyan eléggé háttérbe szorul, helyére a különösen előtérbe állított szintetizátor és basszus lép. Kettősük a Wish You Were Here és az Animals dalait idézi, nagyon könnyű párhuzamot vonni, de nem, szó sincs ismétlésről. Elsősorban a szintetizátor kap főszerepet, pszichedelikus és főként art-rockos dallamaival méltó kíséretet nyújt a szókimondó, néhol aktuális társadalmi-politikai eseményekre reagáló szövegeknek. Természetesen, mint minden korábbi Pink Floyd tag szólólemezei, ez is concept album. Talán sikerült Waters-nek az Amused to Death után még egy szintet lépnie szólókarrierjében, de egy biztos, a színvonal nem csökken. A kérdés, már csak az, hogy hány új szerzeményt hallunk majd május 2-án. :-)

A legjobb dalok: The Last Refugee; Picture That; Bird in a Gale

 

2. Taiwan Housing - Veblen Death Mask - műfaj: posztpunk, indie, alternatív rock   10/9

Magával ragadó, az év messze legdinamikusabb, legfrissebb lemeze a Veblen Death Mask. Olyan tömény alternatív muzsika, hogy az ember nem is észleli az idő múlását, csak a percszámlálón látja, hogy eltelt harmincegy perc. A minden teret betöltő zene az ember minden belső érzelmét kiadja, kiüvölti gátlások nélkül. Kilynn Lunsford hangja csodálatos, mintha helyettünk mondaná el, amit mindannyian érzünk. Bár az első lemezét készítő Taiwan Hosuing Project tagjai aligha tudják, igazi előképük az A. E. Bizottság - és itt szeretném leszögezni, hogy bárki bármit mond, a Bizottság és a Taiwan Housing Project zenéjének van tétje. Ettől igazán felszabadító a stílusuk. Hallgassátok, a kezdő, ígéretes bandák közül ők a legjobbak.

A legjobb dalok: Authentic Alien Perfume; Luminous Oblong Blur; Veblen Death Mask

 

3. Styx – The Mission - műfaj: progresszív rock, aréna rock, pop rock   10/8,5

Egy újabb klasszikus friss munkájáról van szó, és egy újabb fenomenális lemezről. A popzenei orientációjáról híres együttes 2017-ben is ügyesen popularizálja a progrockot. Slágeres dallamai egy jó értelemben vett modern, kellemes, pozitív kicsengésű, boldogságot árasztó lemezen csendülnek fel újra, természetesen progresszív kereket között. A gitár és a szinti középpontba kerül, amit a szokszólamú vokál színesít. Alighanem minden, az utolsó 2005-ös lemezük óta felgyülemlett gondolat és tapasztalat felkerült az albumra. A The Misson annyira jól sikerült, hogy az egyik legjobb lemeze lett a Styx-nek.

A legjobb dalok: Gone Gone Gone; Khedive; Mission To Mars

 

4. Chelsea Wolfe - Hiss Spun - műfaj: alternatív rock, goth/doom rock   10/8,5

Az amerikai underground kortárs bugyraiból Chelsea Wolfe csillaga látszik a legmesszebb, amit idei, újabb lemeze is bizonyít. Néhány éve még azt hangoztatta a gitáros-énekesnő, hogy nem tudja egyelőre, melyik is az ő igazi arca, igaza hangja. Hogy azóta sikerült-e teljesen megtalálnia magát, nem tudom, mindenesetre lemezről lemezre egységesebb és kiforrottabb anyagot kapunk. Szerencsére kétszer sosem halljuk ugyanazt, Wolfe minden évben halad valamerre. Korábban nagyobb hangsúlyt kapott a folkos és az elektronikus világ, a Hiss Spunt azonban egyértelműen a előadó rockos, goth/doom metalos oldala dominálja. Így ha lehet, még sötétebb és érzelmesebb univerzumot kapunk. De metál ide vagy oda, a legcsodálatosabb, hogy Chelsea Wolfe úgy játssza a dark fémzenét, hogy nem tép az ember fülébe, nem lesz matekos, üvöltős zúzás. Inkább alternatív köntösbe csomgalja az érzelmeit. Épp ezért minden külsőség ellenére - korábbi munkáival egyetemben - a Hiss Spun egyáltalán nem metál, hanem rock. Stílusában nincs egyedibb és lehet, hogy nincs jobb előadó sem a kortárs zenében.

A legjobb dalok: 16 Psyche; Particle Flux; Static Hum

 

5. Samantha Fish: Chills & Fever - műfaj: soul, blues   10/8,5

A kortárs blues énekes-gitáros királynője idén műfaji kalandozásokba kezdett és első alkalommal egy félig klasszikus jazzes soul, félig blues-albumot készített. A lemez első fele inkább előbbi, a „B-oldal” inkább utóbbi felé hajlik. A fúvós kíséret jól szól, bár a legjobb dalokat leszámítva néhol elnyomja a gitárt. Ezek a bizonyos „legjobbak” a legmélyebb balladák a lemezről. Hab a tortán, hogy Samantha briliáns és igen különleges hangja soha nem villant még meg ennyire, mint most. Hogy merre visz Fish útja 2018-ban, nagyon izgalmas kérdés. Az év végén kiadott, szintén briliáns Belle of the West c. lemezén a country zsánerébe csapott bele és saját bevallása szerint a dalszerzés foglalkoztatta a legjobban az elmúlt időszakban.

A legjobb dalok: Crow Jane; Somebody's Always Trying; Either Way I Lose

 

6. Priests: Nothing Feels Natural - műfaj: punk, art punk   10/8,5

Míg a kétezres éveket jobbára a britpopra adott nemzetközi válasz (pl. Jet, The Strokes, The Black Keys), ill. a metál útkeresése (pl. Dream Theater, Tool, System Of A Down), esetleg az emo-láz jellemezte, az új évtizedben kifejezetten a punk hatása érzékelhető a fiatalabb rockbandákon. A Priests 2012-es alakulása óta most jutott el debütáló LP-jéig, ami egyből zseniálisra sikeredett (bár a punk együtteseknél ez egyáltalán nem szokatlan jelenség). Az évek során beérett a banda hangzása, és itt nem csak a gitárra gondolok, hanem elsősorban a csajok hangjára. A leginkább kiérlelt dal, a No Big Bang jelzi, hogy mennyire átgondolt a dalok szerkezete. Kíváncsian várjuk a folytatást.

A legjobb dalok: Appropriate; No Big Bang; Puff

 

7. Larry Coryell's 11th House: Seven Secrets - műfaj: jazz rock, fusion   10/8

A hetvenes évek fusion szuperformációi közül csak a Return To Forever állt össze újra, a Mahavishnu Orchestra, a Weather Report és az Eleventh House azonban évtizedek óta nem adott hírt magáról. Hála az égnek a „fusion keresztapja”, a jazz rock gitározás megalkotója, vagyis Larry Coryell és társai (John Lee - basszus, Randy Brecker - trombita, Alphonse Mouzon - dob, billentyű, Julian Coryell - gitár, Dennis Haklar - gitár) 2016-ban úgy gondolták, ismét szólnak közönségükhöz. Ahogy albumaik, tudásuk sem fakult az évek során, csak a készítők öregedtek. Új LP-jük felteszi a koronát a többek közt általuk létrehozott jazz fusion műfajára. Ugyanakkor sajnos nem pusztán a felvett anyag miatt lett olyan fájdalmasan szimbolikus ez a lemez, idén a banda két motorja, előbb Mouzon, majd Coryell is elhunyt. A Seven Secrets érzelmes, a pályájukat összegző coda, méltó lezárás, Mouson és Coryell Lacrimosaja. Annál is inkább, mert az utómunkálatok már nélkülük folytak. Külön érdekesség, hogy Larry gitáros fia, Julian Coryell is játszik a felvételeken.

A legjobb dalok: Dragon's Way; Philly Flash; Seven Secrets

 

8. King Gizzard & The Lizard Wizard: Flying Microtonal Banana - műfaj: acid rock, pszichedelikus rock, progresszív rock   10/8

Vérbeli amerikai formációról van szó a King Gizzard & The Lizard Wizard acid/pszichedelikus/progrockos, a kilencvenes évek alternatív és dark hullámát idéző zenéje esetében. Még akkor is, ha ez a csapat nevezetesen ausztrál. Magával ragadó élmény concept albumukat föltenni és a dinamikus dalfolyamot végighallgatni. Ami a gyengéjük, ti. a zárt-monoton ritmus- és hangvilág, az az erősségük is, annyira behúz az adott lemez hangulata, érzésvilága. Mintha egy harmincöt-negyvenöt perces dalt bontanának tételekre, így születnek az LP-ik. Igaz, mindegyik más irányba mozdul. Ezt idén különösen jól demonstrálhatták, hiszen ötöt is sikerült kiadniuk. A Murder of the Universe, a Polygondwanaland és nem utolsó sorban a Flying Microtonal Banana kihagyhatatlan. Előbbi a legdinamikusabb, a második a legérettebb, utóbbi a legváltozatosabb. Folkos hatása színesíti a ritmusközpontú zenét, a Rattlesnake c. nyitó opusz pedig unásig hallgatható.

A legjobb dalok: Rattlesnake; Billabong Valley; Flying Microtonal Banana

 

9. Blondie: Pollinator - műfaj: újhullám, posztpunk   10/8

Az ikonikus újhullámos-posztpunk zenekar hála az égnek, amióta a kilencvenes évek végén újra összeállt, folyamatosan aktív, és ha nem is ontja magából az albumokat, 2010 óta ez már a harmadik LP-jük. A Pollinator hozza a Blondie megszokott stílusát, ilyen szempontból nem okoz meglepetést. Viszont jó hallani, hogy ennek ellenére sem fulladnak bele a saját hangzásvilágukba, hanem igen kreatívan végzik ma is a dalszerzés (tehát nem zeneszerzés, hanem dalszerzés) bonyolult feladatát. Üdítő az újabb és újabb introkat és szinti dallamokat végigfülelni, Debbie Harry az évek során cseppet mélyült és ércesebbé váló hangja pedig tökéletesen szól.

A legjobb dalok: Fun; My Monster; Long Time

 

10. Robert Plant: Carry Fire - műfaj: folk rock, country   10/8

A néhai Led Zeppelin legendás énekesének nyolcvanas évektől datálható szólókarrierje igen változatos ívet rajzol maga mögött. Több műfajban is megmártózott, mégis megtartotta a Zeppre jellemző könnyed hangvételt. A gitár sem tűnik el, bár nem kap olyan jelentős szerepet, mint Jimmy Page kezében. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a nosztalgiázástól irtózó Plant mennyire önazonos és felismerhető tud maradni, miközben teljes mértékben mai muzsikát készít. A Carry Fire logikus folytatása az elmúlt években elkezdett útnak, ami a blues felől inkább a folk irányába fordul. A Band Of Joy dalai ugyan jobban sikerültek, de ez a lemez is megérdemli az elismerést. Plant ismerős orgánumát hallgatni már csak hab a tortán.

A legjobb dalok: The May Queen; Carving Up The World Again... a wall and not a fence; Keep It Hid

 

 

És amik épphogy lemaradtak a listáról...:

1. Samantha Fish: Belle of the West - műfaj: country, blues   10/8
A legjobb dalok: American Dream; Belle of the West; Gone for Good

2. Larkin Poe: Peach - műfaj: blues-rock, pop   10/8
A legjobb dalok: Freedom; Cast 'Em Out; John The Revelator

3. Queens of the Stone Age: Villains - műfaj: alternatív rock   10/8
A legjobb dalok: Domesticated Animals; Head Like A Haunted House; The Evil Has Landed

4. King Gizzard & The Lizard Wizard: Polygondwanaland - műfaj: acid rock, pszichedelikus rock, progresszív rock   10/8
A legjobb dalok: The Crumbling Castle; Polygondwanaland; The Fourth Colour

5. Walter Trout: We’re All In This Together - műfaj: blues   10/7,5
A legjobb dalok: Gonna Hurt Like Hell (feat. Kenny Wayne Shepherd); Blues For Jimmy T. (feat. John Mayall); We're All In This Together (feat. Joe Bonamassa)

6. PFM: Emotional Tattoos - műfaj: progresszív rock   10/7,5
A legjobb dalok: La danza degli specchi; Mayday; Quartiere generale

7. Nova Collective: The Further Side - műfaj: jazz rock, fusion   10/7,5
A legjobb dalok: Dancing Machines; State of Flux; Ripped Apart and Reassembled

8. Vijay Iyer Sextet: Far From Over - műfaj: free jazz   10/7,5
A legjobb dalok: Far From Over; Down To The Fire; Into Action

9. Songhoy Blues: Résistance - műfaj: desert blues 10/7,5
A legjobb dalok: Bamako; Sahara (feat. Iggy Pop); Mali Nord (feat. El Kid)

10. Tim Bowness: Lost In The Ghost Light - műfaj: art pop, progresszív rock   10/7
A legjobb dalok: Worlds of Yesterday; You Wanted To Be Seen; Distant Summer

 

Ajánlom még:

LCD Soundsystem: American Dream
Oxbow: Thin Black Duke
Clarke And the Himselfs: In Your Heart You Know She's
Ron Gallo: Heavy Meta
The Gringos: The Animal Kingdom
Tonstartssbandht: Sorcerer
Sheer Mag: Need to Feel Your Love
Gov't Mule: Revolution Come... Revolution Go
Nadine Shah: Holiday Destination
EMA: Exile In The Outer Ring
Valerie June: The Order of Time
Randy Newman: Dark Matter
Downtown Boys: Cost of Living

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylemez.blog.hu/api/trackback/id/tr1513535621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hptr 2018.01.22. 01:12:01

Érdekes lista. Látszik, hogy főleg a klasszikus rock irányában mozogsz. Nekem 2017 zeneileg inkább az elektronikus zenékről szólt, főleg abból van a saját listámon.

Buri Don Marcello 2018.01.23. 19:52:05

@hptr: Szia Peti! :) Hogy néz ki a te listád?

Nagylemez

Vigyázat! Ez itt a Nagylemez Blog, kedvenc zenéid gyűjtőhelye. Pop, csajok, satöbbi... Csajok.

Friss topikok

Címkék

(Here We Go Round) The Lemon Tree (1) (You Make Me Feel) a Natural Woman (1) /mu./ (1) /mu/ (1) 102 gól (1) 10 év (1) 1945 (1) 1959 (1) 1960 (1) 1961 (1) 1968 (8) 1969 (5) 1970 (6) 1971 (2) 1972 (1) 1973 (2) 1976 (1) 1977 (2) 1978 (4) 1978-2018 (1) 1979 (3) 1980 (2) 1981 (5) 1982 (3) 1983 (6) 1984 (3) 1984-1986 (1) 1985 (1) 1986 (3) 1986 világbajnokság (1) 1987 (3) 1988 (1) 1989 (1) 1990 (1) 1992 (1) 1993 (2) 1995 (1) 1997 (2) 1998 (1) 19th Nervous Breakdown (1) 2000 Light Years From Home (1) 2000 után (25) 2001 (1) 2004 (1) 2005 (1) 2007 (2) 2008 (1) 2012 (1) 2013 (1) 2016 (1) 2017 (5) 2018 (6) 2019 (5) 24K Magic (1) 25 (1) 30év (1) 36 év (1) 40 (1) 40év (2) 4chan (1) 4 Non Blondes (1) 50s (1) 50 Words For Snow (1) 60 (1) 60-as évek (2) 69 (1) 80-as évek (5) 80s (2) 90-es (1) 90s (2) a-ha (1) A-ha (1) A-Punk (1) A. E. Bizottság (1) a38 (1) ABBA (1) Abbey Road (1) ac/dc (1) Across the Universe (1) Acthung baby (1) Adam Clayton (1) Ad Sheeran (1) Aerial (1) Agnetha Fältskog (1) Ágy asztal TV (1) Alannah Myles (1) Alan Parsons (1) Alan Wilder (1) Albert Collins (2) album (15) albumai (3) albumborító (1) albumok (1) Alessia Cara (1) Algiers (1) alkotás (1) All Star (1) All You Need Is Love (1) Almássy tér (1) Alphaville (1) Alsóörs (1) Alt-J (1) alternatív (3) alternative (1) alternative rock (5) alternatív metál (1) alternatív rock (5) Al Di Meola (1) al di meola (1) ambient (1) American Dream (3) amerikai (1) amerikai újhullám (1) Amon Düül (1) Amused to Death (1) analóg (1) Andrew Fletcher (1) Andrew Hale (1) André Previn (1) andy anderson (1) Andy Warhol (2) angol (1) animáció (1) animals (1) Animals (1) Anna Calvi (2) Anna von Hausswolff (1) Anne Frank (1) Anni-Frid Lyngstad (1) Annie Lennox (1) Ann Wilson (1) antonioni (1) Anton Corbijn (2) Apple Ltd (1) Aqua (1) Arcade Fire (1) arculat (1) Arena (1) Aretha Franklin (1) Aretha Now (1) Are You Shakin (1) Argentína (1) Army Dreamers (2) art (7) artreaktor (17) artrektor (1) Art Blakey (1) art pop (3) art punk (1) art rock (10) As High As You Can Go (1) As You Were (1) automatic for the people (1) Aviary (1) Az utolsó valcer (1) A dal ugyanaz marad (1) A Deeper Understanding (1) A létezés bizonyítékai. (1) A magyar labdarúgás változásai (1) A Man And The Blues (1) A Man Needs A Woman (1) A második félidőben ötöt rúgtok (1) a mozi eltűnése (1) a munka ünnepe (1) a nap dala (1) A nap dala (14) A Person Isnt Safe Anywhere (1) A Rainbow In Curved Air (1) A Saucerful Of Secrets (1) Babooshka (2) Baby in Blue Jeans (1) Baccara (1) Backstreet Boys (1) bakelit (1) Balaton (2) Balatonfüred (1) Bálint László (1) ballad (1) Balland of a Thin Man (1) Balogh Dániel (2) banda (1) Barbie Girl (1) barokkpop (4) barokkrock (1) baroquepop (1) baroquerock (1) Baróti Lajos (1) basszugitár (1) basszus (1) BB King (2) beat (4) beat-korszak (2) beatles (1) Beatles (6) Beatrice (2) bebop (1) Beck (2) Bee Gees (1) Beggars Farm (1) Belle of the West (2) Benkő László (1) Benny Andersson (1) Berlin (2) berlini fal (1) beszélgetés (2) Beszélgetés egy érdekes emberrel (1) Betty Harris (1) Be the Cowboy (1) Big Thing (1) Bikini (1) Billy Cobham (1) Billy Corgan (1) Billy Preston (1) Bill Ward (2) Bill Wyman (1) Birgmingham (1) Birmingham (1) Björk (1) Björn Ulvaeus (1) Black Celebration (1) Black Sabbath (4) Black Velvet (1) Black Winds Howlin (1) Bleed Like Me (1) Blog (2) blog (4) Blondie (3) Blue (2) blues (16) blues-rock (2) Blur (1) Bobbie Gentry (1) Bobby Byrne (1) Bobby Timmons (1) Bob Dylan (3) Bob Ezrin (1) bob mould (1) Bodonyi (1) boldog szülinapot (2) Boney M (1) Bonnie Tyler (1) Bono (1) Bono Vox (1) Borsfölde (1) Boy (1) Bozo (1) Boz Scaggs (1) Brainbox (1) Bravo (1) Breathing (2) Brenda Lee (1) brian eno (1) Brian Jones (1) brit (2) Britney Spears (1) britpop (2) brit invázió (2) Bródy (1) Brooklyn (1) Brotherhood Of Man (1) Brother Lous Love Colony (1) Bruce Springsteen (1) Bruno Mars (1) búcsúturné (1) Budapest (3) Buddy Guy (1) Buddy Joe (1) Bulgária (2) Bull (1) Buri (16) Bush (1) Butchers Tale (1) Butch Vig (1) Campus (1) Canned Heat (1) Canterburyi Szcéna (1) Cape Cod Kwassa Kwassa (1) Captain Jack (1) Carole King (1) Carry Fire (1) Cassie Taylor (1) Cass Elliot (1) Ca Ira (1) Céline Dion (1) chaka chaka (1) Chameleons (1) Charles Bradley (1) Charlie Watts (1) Chelsea Wolfe (3) Cher (2) Chic (1) Chicago (1) Chicago Blues (1) Chick Corea (1) Childish Gambino (1) Chills & Fever (3) Chills and Fever (1) Chopin (1) Chop Suey (1) Chris Bilheimer (1) Chris Dreja (1) Chris White (1) classic (2) classic rock (1) clip (1) Cloudbusting (2) Coco Jambo (1) Colin Blunstone (1) collage rock (1) Columbia (1) Commodores (1) Common as Light and Love Red Valleys of Blood (1) concept album (1) Concerto Records (1) Condemnation (1) Cooked Rain (1) cool-jazz-pop (1) Coolio (1) country (2) Courtney Barnett (1) Courtney Love (1) Cousins (1) Coverdale Page (1) Crazy Train (1) Cream (1) cream (1) Creedence Clearwater Revival (1) crime (1) Crooked Rain (1) Cserháti Zsuzsa (1) CSNY (1) D.A.F. (1) dal (3) Daliás idők 1993 (1) DAMN. (2) dance punk (1) dance rock (1) Dandelion Seeds (1) dandy (1) Danelectro (1) Danielle Nicole (1) Dani Wilde (1) dark (1) dark wave (2) dark wawe (3) Darlin Dont Leave Me (1) Daron Malakian (1) Dat Dere (1) Dave Davies (1) Dave Fielding (1) Dave Gahan (1) Dave Mason (1) david bowie (3) David Bowie (7) David Byrne (1) david byrne (1) David Coverdale (2) David Gilmour (5) David Marks (1) David Myers (1) Davis Bowie (1) Daydream Nation (1) Dazed and Confused (1) Da Ba Dee (1) Dead Magic (1) Debbie Harry (1) Debüt (1) Deeper Understanding (1) Deep Purple (4) Deep Record Store (1) dekadencia (1) Depeche Mode (5) Derek and the Dominos (1) détári (1) Détári (1) Diamond (1) Diamond Life (1) Diana Ross (1) Dig It (1) díjátadó (1) Dinosaur Jr. (1) Diogenidész (6) disco (1) diszkó (1) Divide (1) dob (1) Donna Summer (1) Dont Cry (1) Dont Fall (1) doors (2) dope calypso (1) Dr. John (1) Dreaming (2) Dreams (1) Drive Your Car (1) drugs (1) Dschinghis Khan (1) Duke Erikson (1) Duran Duran (8) Dürer Kert (2) Earth (1) Earth and Fire (2) Earth Wind and Fire (1) East (2) Echo and The Bunnymen (3) Echo and the Bunnymen (3) Eddie (1) Eddie Kramer (1) Edie Brickell (2) Ego Brain (1) együttes (1) Eiffel 65 (1) Either Way I Lose (1) Ekseption (1) Eleanor (1) electronic rock (1) electro swing (1) elegant gypsy (1) elektronika (1) elemzés (1) Elis Comin (1) Eli and the Thriteenth Confession (1) Ella Fitzgerald (1) Ellie English (1) előadó (1) előzmények (1) ELP (1) Elvis (1) Elvis Costello (1) Elvis Presley (1) Emerson Lake and Palmer (3) Emma Stone (1) Empty Walls (1) Én (1) énekesnő (1) eno (1) EP (3) eper97 (7) EPER Rádió (6) Eric Burdon (1) Eric Burdons War (1) Eric Clapton (2) Ernest Day (1) Eruption (2) Espanol 1982 (1) esszé (1) Esterházy Márton (1) Eurythmics (1) év (1) évek (10) Evening of Light (1) Everything Not Saved Will Be Lost - Part 1 (1) éves (3) évforduló (1) Exiter (1) experimental (1) Ezra Koenig (1) ezüstcipő (1) Ez nekem magas (1) Fab Four (1) Fantastic Negrito (1) Father John Misty (2) Fazekas (2) Feel It Still (1) fekete (1) fellépés (1) feltámadás (1) Fernando Perdomo (1) fiatal (1) film (3) filmajánló (2) filmszinház (1) Fiona Apple (1) Fire (1) First Sight (2) fish guitar (1) Florence (1) Flowers in the Rain (1) Flying Microtonal Banana (1) Foals (2) foci (2) Focus (1) folk (2) folyóirat (1) főoldal (98) Foo Fighters (2) fordítás (1) Foster The People (1) fotóművészet (5) found a job (1) Fradi (2) francia (1) Franz Ferdinand (1) free jazz (1) funky (1) funzine (1) funzone (1) Fun House (1) futball (2) fuzz (1) fuzz folk (1) Gabriella (1) galéria (1) Gangstas Paradise (1) Garaba (1) garage rock (7) garázsrock (5) garázs pop (1) Garbage (1) Geezer Butler (2) Genesis (3) George Harrison (5) Gered Mankowitz (1) Geszti Péter (1) Get Lost (1) Ghost (1) Gibson (1) Gimme Danger (1) Gimme Shelter (1) Ginger Baker (1) gitár (3) gitárhősök (1) gitárosok (1) gitáros pózok (1) gitárszóló (2) glam rock (1) Gloria Gaynor (1) Göd (1) Golden Earring (1) gond soundz (1) Gone For Good (1) gonzó (1) goth (1) gótika (1) Graceland (1) Grace Slick (1) grammy (1) Grammy (1) grave (1) Greg Lake (1) Group 1850 (1) grunge (5) guitar solo (2) guns n roses (1) Guns N Roses (1) gyász (1) Győr (1) győri csoda (1) hajó (1) halál (1) Hamburger Concerto (1) hammond orgona (1) hanglemez (1) hangverseny (1) Harakiri (1) hard (1) hardcore (1) hard bop (1) hard rock (4) hatvanas (5) hatvankilenc (1) Hawkwind (1) hazai (1) Ha én szél lehetnék (1) Heart Of Darkness (1) Heart of Glass (1) Heaven Up Here (1) heavy metal (1) Hegyi Hill Zoltán (1) Hello I Love You (1) Hello Stranger (1) Helmut Newton (1) Hercege (1) Here Today (1) Herman Brood (1) heroes (1) hetvenes (4) hetvenes évek (4) hetvenöt (1) Hey You (1) He Did It (1) High as Hope (1) hip-hop (1) hippi (4) Hippikiller (1) hippikorszak (2) hippi korszak (4) hipszter (1) hip hop (2) Hiro Nahita (1) Hiss Spun (1) His Wild Romance (1) hit (1) hobbi (1) Hobo (2) Hocus Pocus (1) Hold Back the Rain (1) Holland (1) holland (1) Hollandia (1) Hollywoodi Reneszánsz (1) hollywood pop-jazz (1) Holokauszt (1) Honvéd (1) Hounds Of Love (2) house (1) Hugh Masekela (1) Humble (1) Hungry Like The Wolf (1) Hunter (1) Hüsker Dü (1) hüsker dü (1) huszonöt (1) Hypnotize (1) Ian Anderson (1) Ian McCulloch (2) ian mcCulloch (1) Ian Stewart (1) Idegen a cowboyok közt (1) időrabló (1) iggy pop (1) Iggy Pop (1) Illés (1) Illy Tamás (2) Im A Fool For You (1) Im Coming Home (1) Indeed (1) indie (4) indie folk (1) indie pop (3) indie rock (4) indusztriális (1) interjú (2) Interpol (1) in an aeroplane over the sea (1) In C (1) in memoriam (1) In The Aeroplane Over the Sea (1) In utero (1) irapuato (1) Irapuato (1) Iraq (1) írek (1) Irita Pai (1) Iron Butterfly (1) Iron Man (1) Isle of Wight (1) Isten (1) István a király (1) Is This The Life We Really Want (1) Is This the Life We Really Want (1) Is This the Life We Really Want? (1) ITATOTS (1) It Might Get Loud (1) Ivan and the Parazol (1) Izland (1) I am Ozzy (1) I Cant Get No (1) I Cant Quit The Blues (1) I Need Somebody (1) I Put A Spell On You (1) I Say A Little Prayer (1) I Wanna Be Your Dog (1) I Want It That Way (1) Jack Bruce (1) Jack White (2) Jade Bird (1) James Carr (1) James Corden (1) James Williamson (1) Jam On A Monday Morning (1) Janes Addiction (1) janes addiction (1) jane birkin (1) jangle pop (1) Janis Joplin (1) Jan Akkerman (2) Japan (1) jazz (7) jazz-pop (2) jazz fusion (2) jazz pop (1) Jean-Pierre Rampal (1) Jefferson Airplane (1) Jeff Beck (1) Jeff Mangum (1) jeff mangum (1) Jehtro Tull (1) Jerney Kaagman (1) Jethro Tull (3) Jézus (1) Jimi Hendrix (3) jimmy page (1) Jimmy Page (4) Jim Capaldi (1) Jim McCarty (1) Joan Jett (1) Joe Cocker (1) Joe Massot (1) Johnny Marr (1) John Bonham (2) John Carder Bush (1) John Dolmayan (1) john lennon (1) John Lennon (5) John Lever (1) John McLaughlin (1) john paul jones (1) John Paul Jones (2) Jolene (1) Joni Mitchell (1) joy division (1) Joy Division (2) jubileum (1) jublieum (1) Julia Holter (1) July (1) Jymie Merritt (1) Kaiser Chiefs (1) Kalandra fel (1) Kamasi Washington (1) Kansas (1) káptalanfüred (1) Kasabian (1) Kashmir (1) Kate Bush (5) Kati és a Kerek Perec (1) KC & The Sunshine Band (1) keith flint (1) Keith Relf (1) Keith Richards (1) Kendrick Kamar (1) Kendrick Lamar (1) képek (1) képzőművészet (6) kertmozi (1) kétezres évek (1) kétnyakú gitár (1) Két Bus (1) kilencvenes (4) kilencvenes évek (2) Kill My Baby Tonight (1) Kill or Be Kind (1) Kill Rock and Roll (1) kim gordon (1) King Crimson (3) King Gizzard & The Lizard Wizard (1) King Krule (1) Kiprich (1) kislemez (4) Kispál és a Borz (1) Kiss Laci (1) Kiss Me! Kiss Me! Kiss Me! (1) klasszikus (2) klasszikus punk (1) klasszikus rock (2) klasszikus zene (1) Klinika (1) klip (2) Know Your Meme (1) Kóbor (1) Kodak ektar100 (1) Kohézió Alkotóműhely (1) kommunisták (1) komolyzene (1) koncepcióalbum (1) koncert (9) koncertek (1) koncertfilm (2) koncertkritika (2) Koncz Zsuzsa (1) Kool & The Gang (1) körkérdés (1) körkérdés a KULTÚRÁRÓL (1) kortárs (4) kortárs magyar (2) kortárs zene (15) köszöntő (1) Kovács Ferenc (1) Kovács Feri bácsi (2) Kovács Kálmán (1) Kovács Kati (1) Kovács László (1) Kraftwerk (1) kraftwerk (1) krautrock (2) kritika (19) külföldi (1) Kultúra VAN itt (1) Kvantum Records (1) Kwassa Kwassa (1) L.A. Witch (1) Lady Soul (1) lap (1) Larkin Poe (2) Larry Coryell (4) Larry Coryells 11th House (1) larry Mullan (1) Last Chance on the Stairway (1) latin (1) Laura Nyro (2) Lawrence Ferlinghetti (1) Lay It Down (1) lázár (1) lazarus (1) La La Land (1) LCD Soundsystem (3) Leave Me Alone (1) Led Zeppelin (11) led zeppelin (1) Lee Morgan (1) legjobb (6) legjobb albumok (1) legjobb dalok (1) legjobb lemezek (4) legrosszabb (1) lemez (6) lemezbolt (1) lemezborító (1) lemezei (2) lemezek (1) lemezkritika (3) Less Than Human (1) Les Pattinson (1) Les Paul (1) Letting You Go (1) Let It Be (2) LGT (2) Liam Gallagher (1) Ligeti Nagy Tamás (1) Lily Allen (1) Linda Ronstadt (1) Lionheart (2) listák (1) Listen to This (1) Liszt Ferenc (1) Lita Ford (1) liverpool (1) liverpool fc (1) live aid (1) Livin La Vida Loca (1) lo-fi (3) London (2) Lonely Hearts Club (1) Lonely in Your Nightmare (1) Lost Myself (1) Los del Rio (1) Louis Armstrong (1) Love is Mind (1) Love Letters (1) low (1) LP (3) lp (1) LSD (1) Lucy (1) M79 (1) Macarena (1) Mac Demarco (1) Madison Square Garden (1) Madonna (1) magazin (2) magyar (8) Magyarország (3) magyaros stílus (2) magyar alternatív (1) magyar foci (3) magyar foci 1981-1983 (1) magyar foci 1984-86 (1) magyar labdarúgás (2) magyar new wawe (1) Magyar Újhullám (1) Magyar Underground (1) magyar zene (4) Mahavishnu Orchestra (1) május 1. (1) Mama (1) Mamiya RB67 (1) Maradona (1) Marczell Miki (1) Marczell Miklós (1) Marczell Miklós Tanár Úr (1) Marilyn Monroe (1) Mariska (1) Mark Burgess (1) mark hollis (1) marquee moon (1) Martin Gore (1) Martin Scorsese (1) Martos Győző (1) második (1) Második Brit Invázió (1) második brit invázió (1) Mastodon (1) Matthew Moore (1) MC5 (1) Meddle (1) Még élünk (1) Meg White (1) Melissa Etheridge (1) memento (1) Memorial Beach (1) Merrie Land (1) Mért nem váltotok (1) Mészöly Kálmán (1) metál (2) Metro (1) mexikó86 (1) Mexikó 86 (1) Mezey doktor (1) Mezey György (1) Mezmerize (1) Michael Chapman (1) Michael Lindsay-Hogg (1) Michael McLure (1) Michael W. Watkins (1) Michelle Philips (1) Mick Abrahams (1) Mick Jagger (1) Mick Taylor (1) Middlemist Red (1) middle america (1) Miles Davis (5) minimalizmus (1) Minuteman (1) Mirror Traffic (1) Mississippi (1) Missouri (1) Mitski (1) Mit Dir (1) Moanin (1) modern (1) Modern Life is Rubbish (1) Money (1) Monkeyland (1) Monterey (1) monterey pop (1) More (1) More Songs About Buildings and Food (1) Morissey (1) Morrissey (1) Most (1) Mother (1) Mothers Little Helper (1) Move (1) Move On Alone (1) Moving (1) mozi (1) Mr. Crowley (1) Mr. President (1) MTK (2) MTV (2) Muddy Waters (2) munka (1) murder (1) Murmur (1) Muse (1) musicland (1) Music For The Masses (1) művész (1) művészet (1) My Clown (1) My Heart Will Go On (1) My Own Way (1) My Sunday Feeling (1) N.W.A. (1) nagylemez (4) Nagylemez (4) Nagylemez Blog (4) Nagylemez Blog 2019 (2) Nagylemez Blog Kohézió Alkotóműhely (1) Nagy Antal (1) Nah neh nah (1) Nancy Sinatra (1) Napoleon XIV (1) nederbeat (1) nederpop (1) negyven (1) Neil Young (3) német (1) neo-new wawe (1) Neon Music (1) Neoton Família (1) neutral milk hotel (1) Never For Ever (2) Never Marry a Railroad Man (1) New Bohemians (1) New Musical Express (1) New Religion (1) New Romantics (1) new wave (13) new wawe (2) New York (1) Nick Mason (2) Nick Rhodes (1) Nico (2) Night Full of Tension (1) Nina Hagen (1) nincs basszus (1) Nirvana (2) NME1981 (1) NME 1981 (1) Nobody (2) Nothings Scocking (1) Nothing Feels Natural (1) Nova Collective (1) Nowhere Man (1) No Shame (1) NSZK (1) nu metal (1) NWA (1) Nyíl (1) Nyilasi (2) nyolcvanas (3) Oasis (1) Obscured by Clouds (1) October (1) Odessey and Oracle (1) Oh Comely (1) omega (1) Omega (3) Oops!... I Did It Again (1) örmény (1) Osbourne (1) Ottawan (1) ötvenes (2) ötven éves relikviák (3) Oxford Comma (1) Ozzy (2) Ozzy Osbourbe (1) P.Mobil (1) Paint It Black (1) pajor tamás (1) pálya (1) Paper Tigers (1) Paranoid (2) Parov Stelar (1) Parquet Courts (1) party (1) Patti Smith (2) Pat Benatar (1) Pat Metheny (1) Paulusz Kristóf (5) Paul Butterfield (1) Paul McCartney (5) Paul Rodgers (1) Paul S. Denman (1) Paul Simon (1) pavement (1) peace (1) Peach (1) Pearl Jam (2) pedal (1) példányszám (1) Penetration (1) People Get Ready (1) Pepperland (1) Peter Clifton (1) Peter Grant (1) Pete de Freitas (1) Petőfi Rádió (1) PFM (1) Phil Spector (1) piac (1) Pink Floyd (12) pink floyd (1) Pink Guy (1) pixies (1) PJ Harvey (3) Planet Caravan (1) Please Dont Be Dead (1) Pleasure And Pain (1) podcast (15) Pollinator (1) Pölöskei (1) Polygondwanaland (1) pop (6) pop-rock (1) popular music (1) popzene (1) pop music (1) Porcupine (2) Portugal. The Man (1) post-punk (4) post-punk revival (1) post-rock (1) postpunk (1) post punk (2) poszt-újhullám (1) posztpunk (10) power pop (3) Presser (1) Priests (1) Prince (2) prog (1) progresszív (6) progresszív metál (1) progresszív rock (9) Promise (1) proto punk (2) psychedelic (2) psych rock (1) pszichedelikus (12) pszichedelikus rock (5) punk (12) PUNK IS DEAD (1) Pure Comedy (1) Putin (1) qtosa (1) Queens of the Stone Age (2) r.e.m. (1) R.E.M. (5) Rab (1) Rába eto (1) rád (1) Radar Love (1) radio (1) rádió (3) Radio/Video (1) Radio KAOS (1) Ramones (1) Randy Newman (1) Randy Rhoads (1) Rangle Life (1) rap (2) Ravi Shankar (1) raw power (1) Ray Charles (1) ray manzarek (1) Real Emotional Trash (1) Record Store Day (2) Red Hot Chili Peppers (2) Reg Smithies (1) rem (2) REM (1) Remember A Day (1) reneszánsz (1) rest in peace (1) Return To Forever (1) reunion (1) reuters (1) Revenga (1) revival (1) Ricky Martin (1) Rick Wright (2) Ride (1) Rid Of Me (1) Ringo Starr (4) Rio (2) rip (1) Ripple Soul (1) Ritchie Blackmore (1) Roadrunner (1) Robbie van Leuwen (1) Robert Görl (1) robert moog (1) Robert Plant (4) robert plant (2) Robert Schneider (1) Robert Smith (1) rock (33) rockumentaries (4) rockzene (4) rock and roll (4) Rod Argent (1) Roger Waters (4) roller diszkó (1) Rolling Stones (3) romantika (1) Ronnie Hawkins (1) Ronnie Wood (2) Ron Asheton (1) Roscoe Mitchell (1) Rostam Batmanglij (1) rothadás (1) Roxy Music (2) Roy Buchanan (1) RSD (1) Rubberband Girl (1) Ruby Tuesday (1) Run (1) Runaway (1) Running Up That Hill (1) Ruzsonyi Gergely (2) Ruzsonyi Geri (2) Sade (4) Sade Adu (1) Sade Sanchez (1) Sallai (1) Samantha Fish (5) Sam Andrew (1) Santana (2) Sántha Lőrinc (1) sárga tengeralattjáró (1) Satisfaction (1) Sat In Your Lap (1) Saucerful of Secrets (1) Save a Prayer (1) Saville Road (1) Saving Us (1) Scott Kannberg (1) Script of the Bridge (1) Script pf the Bridge (1) Search and Destroy (1) Second Skin (1) Serj Tankian (1) Seven and he Ragged Tiger (1) Seven Secrets (1) sex (1) Sex Is Not The Enemy (1) Sex Pistols (1) SG (1) Sgt. Peppers Lonely Hearts Club (1) Shake Em On Myself (1) Shakin (3) Shape Of You (1) Sharon (1) Shavo Odadjian (1) Sheep (1) Shes A Rainbow (1) Shes On My Mind (1) She Said (2) shiggy (1) Shiggy (1) Shirley Manson (1) Shocking (1) Shocking Blue (2) shoegaze (1) Siamese Dream (1) Silver/Lead (1) Simon and Garfunkel (1) simon le bon (1) Sinatra (1) single (1) Sing Street (1) Siófok (1) Siouxsie and the Banshees (1) Sky Is Over (1) Slanted and Enchanted (1) Sleep Well Beast (1) slégerek (1) Sllik (1) Slowdive (2) Smashing Pumpkins (2) Smash Mouth (1) Smooth Operator (1) SOAD (1) Soldier Side (1) Solution (1) Some Great Reward (1) Songhoy Blues (1) Songs of Faith and Devotion (1) Song of Faith and Devotion (1) Sonic Youth (1) sonic youth (2) Sötétség (1) soul (5) soul-blues (1) Souvlak (1) Spaceman 3 (1) space rock (2) Spandau Ballet (1) spandau ballet (1) spanyolországi VB (1) spanyol VB (1) Sparkle Hard (2) Spice Girls (1) Spiral Stairs (1) Spirit of Eden (1) Stairway to Heaven (2) Steal This Album (1) stephen malkmus (2) Steve Cropper (1) Steve Marker (1) Steve Winwood (1) Stevie Nicks (1) Stikli (1) Stooges (1) Straight Outta Compton (1) Stronger than Pride (1) Stuart Matthewman (1) Styx (1) St Vincent (1) Sugarloaf (1) Suite-Pee (1) Summer Babe (1) Sun Kill Moon (1) SuperBowl (1) Supersister (1) surf rock (1) Suzi Quatro (1) Sweetest Taboo (1) Sweet Dreams (1) Syd Barrett (2) Synchronicity (1) System Of A Down (2) Szabó Gábor (1) szaksajtó (1) szamizdat (1) Szentes (1) szinti-pop (2) szintipop (2) szitár (1) Szita János (11) szita jános fényképész (10) szombat (1) Szörényi (1) Szűcs Judit (1) születésnap (10) szülinap (6) Taiwan Housing (1) talk (2) talking heads (2) talk talk (1) Talk Talk (1) tandori dezső (1) Tandori Dezső (1) tarajos sül (1) Taródi Luca (1) Tatabánya (1) tekerőlant (1) Telecaster (1) television (1) Tell Me How You Really Feel (1) templom (1) Tentative (1) teológia (1) Terry Riley (1) Thats What I Like (1) Thelonious Monk (1) These Days (1) The Animals (2) The Arctic Monkeys (1) The Band (1) the band (1) the beatles (1) The Beatles (5) The Big Beat (1) The Chameleons (1) The Chauffeur (1) The Creator (1) the cure (1) The Cure (4) The Cutter (1) The Dark Side of the Moon (1) The Detective (1) The Directors Cut (1) The Doors (2) The Eagles (1) The Edge (1) The Eleventh House (1) The Final Cut (1) The Firm (1) The Fortune Teller (1) The Good The Bad & The Queen (1) The Guess Who (1) The Hives (1) The Jacksons (1) The Jam (1) The Jazz Messengers (1) the jicks (2) the Joshua Three (1) The Keeymen (1) The Kick Inside (2) The Killers (1) The King of Carrot Flowers (1) The Kinks (1) The Kooks (1) The Last Time (1) The Last Waltz (1) The Love Cats (1) The Man With A Child In His Eyes (1) The Man with the Child in His Eyes (1) The Marble Index (1) The Mars Volta (1) The Mission (2) The Moon (1) The Move (1) The National (2) The Ooz (1) The Piper at the Gates Of Dawn (1) The Police (1) The Pros and Cons of Hitch Hiking (1) The Queens Of The Stone Age (1) The Queens Of the Stone Age (1) The Queen Is Dead (1) The Red Shoes (2) The Reign of Kindo (1) The Replacements (1) the replacements (1) The Rolling Stone (1) The Rolling Stones (4) The Same Old Attraction (1) The Sensual World (1) The Smiths (1) the smiths (2) The Song Remains the Same (2) the stone roses (1) the stooges (1) The Strokes (2) The Underside of Power (1) The Velvet Underground (2) The Violent Femmes (1) The Visitors (1) The Wall (1) The War On Drugs (2) The Weather Girls (1) The Wedding Album (1) The Wedding List (1) The Weeknd (1) The White Stripes (2) The xx (1) The Yardbirds (1) The Zombies (2) This Is America (1) This Was (1) Thundercat (1) Thursdays Child (1) Time Is On My Side (1) Time magazin (1) Time of the Season (1) Tim Bowness (1) Tina Turner (3) tom wolfe (1) Tonite (1) Tony Iommi (3) Tony Richmond (1) TOP10 (6) toplisták (17) Törő (1) Tőrőcsik (1) Törőcsik (1) Toxycity (1) Traffic (3) trans-europe express (1) trans global (1) trip hop (1) trombita (1) Trombitás Frédi és a rettenetes emberek (1) true (1) True (1) truman capote (1) Two Door Cinema Club (1) Tyler (1) U-Fig (1) U2 (5) u2 (1) Úgy legyen (2) újhullám (18) Újpest (2) újromantika (4) újság (1) új hullám (4) Új Romantika (2) új romantika (1) UK (1) Ultra (1) Ummagumma (1) underground (2) Under Blackpool Lights (1) Universe (1) unplugged (1) Untitled (1) Up The Down Escalator (1) Uriah Heep (1) USA (1) Us and Them (1) US Girls (1) utcazene (1) Úton (7) Üvegtörők (1) válogatott (1) Vampire Weekend (2) vampire weekend (1) Vandenberg (1) Van Morrison (2) Váradi (1) Varga József (1) Vasárnapi Koktél (1) Vasas (1) Vaya con dios (1) vb (1) Veblen Death Mask (1) Venom and Faith (1) Venus (1) verebes józsef (1) Verebes József (2) Veres (1) Veres Mariska (1) Vér Peti (2) Victoria Smith (1) videó (1) videoklip (4) videóklip (1) Videoton (2) Videoton UEFA-Kupa (1) videoton uefa kupa döntő (1) View From A Hill (1) Vijay Iyer Sextet (1) világbajnokság (1) Világ ifjúság (1) vilent femmes (1) Villains (2) Villangó Veronika (2) vintage rock (1) vinyl (3) Vinyl Cafe (1) Violator (1) violent femmes (1) Violent Pornography (1) VOLT (1) Volt (1) Volt magazin (1) Walcott (1) Walter Trout (1) Wan2 (1) Wanda Jackson (1) Wannabe (1) Wanted (1) War (1) war1983 (1) War Pigs (2) Watch It Die (1) Wave Music (1) Wayne Shorter (1) Weezer (1) We Love You (1) Whats Up (1) What Does Anything Mean? Basically (1) What God Wants (1) Why Do You Love Me (1) Why Should I Love You (1) Wig Out At Jagbags (1) Wild Heart (1) Will Sergeant (1) Wire (2) wire (1) Wish You Were Here (1) woodstock (1) Woodstock (3) Wow (1) Wuthering Heights (2) yehudi menuhin (1) Yellow Submarine (1) Yes (3) Your Love is King (1) You Cant Go (1) You Can All Join In (1) You Got My Mind Messed Up (1) zabriskie point 1970 (1) Zakk Wylde (1) Zalatnay (1) zenei (2) zeneipar (1) zenetörténet (44) Zooropa (1) Zsigmond Vilmos (1) Zubin Mehta (1) Zweisten (1) Címkefelhő