Chaka lazaság

2017. november 19. 14:20 - thepchris

Dope Calypso: Chaka Chaka kritika

A 2013-ban alakult magyar budapesti garázsrock zenekar évről évre jobbnál jobb anyagokat ad ki, az új Chaka Chaka hozza talán a legösszetettebb hangzásukat. Persze ehhez kellett Tonyó a Moog-ból ...

dope1.jpg

 (Ugye milyen menő borító? Mint a banda összes korábbi artworkjéért, ezért is Elekes Áron és Csúth Péter felelt.)

A Dope Calypso üde színfolt a budapesti klubszíntérben. A 30-asokból álló társaság úgy hozza a laza szörfpunk/garázsrock vonalat, hogy  látszólag nem veszik magukat komolyan, viszont minden anyagukból sugárzik a kreativitás és a minőség. Itt van például a Chaka Chaka promóvideója. Az összes klipjük ilyen haláli egyébként... ( Elég csak 2015-ös Goodbye Monkey-ra vagy az idén megjelent talán kissé túl forró Bang Bang-re gondolni.)

 (Ugye milyen menő videó? Mint a banda összes korábbi filmjéért, ezért is Jakab Péter, és Kósa Péter felelt.)

Hangzásukra számtalan címke ráilleszthető, mindenesetre szerintük olyan, "mintha a Buzzcoks játszana Pixies-t". A Sarkadi Miklósból, Kelemen Lászlóból és Szabó Áron "Vasaló"-ból álló trió 2014 óta szakadatlanul koncertezik és minden évben kiadnak egy albumot. A kritikusok imádják őket, eddig minden albumuk szerepelt a Stenk legjobb magyar albumokat bemutató éves listáján. A 2015-ös Boys from Heaven c. dalukkal megnyerték az Index neves zsűritagok által fémjelzett dalversenyét, a Szám-ot.

A legjobb időszakuk talán 2016 végén kezdődött amikor kiadták a Mau Mau albumukat, majd felléptek kétszer a Budapest Parkban, az A38 hajón, 2017-ben volt egy európai turnéjuk és részt vettek a Nagy-Szín-Pad versenyen. Egy ideje velük turnézik egy billentyűs srác, aki mintha ismerős lenne valahonnan... Ja, hát ő Szabó Tamás "Tonyó" a Moog-ból. Tudjátok abból a zenekarból, amiről úgy 10 éve azt hittük, hogy befutnak külföldön és világszenzáció lesz belőlük, aztán mégsem lett semmi az egészből ...

dope3.jpg

(A 2016-os Mau Mau)

Mindenesetre Tonyó hozza a legnagyobb változást a Dope Calypso hangzásában a Chaka Chakán. Az ő orgona orgazmusai váltják fel a Mau Mau szörfpunkos, gitáron játszott (!) basszusfutamait. Nem ritkán a 60-as évekre, az az Animals vagy a Doors hangzására emlékeztetnek a dalok (Rama Lama Ding Ding Dong, Hyper Hyper), de szinte minden dalban prominens szerepet játszanak a billentyűsök. Eddig is voltak ugye, de azokat Miki játszotta két ujjal.

dope2.jpg

Mint minden DC album, ez is egy spirituális ódával kezdődik (Jesus Loves You), itt most ez nagyobbat üt mint korábban. Mint az összes eddigi lemezük, a Chaka Chaka sem éri el a fél órát, itt is csak a Burundi Dance Floor Revolution lépi át a 3 (!) percet. De ez így van jól, a 12 dal pont kicsúcsosodik a Golden Slumber'll Kiss Your Blue Eyes, Time For Everything, Rama Lama Ding Ding Dong hármasra, hogy aztán a valószínűleg a jövőben szörfhimnusszá váló Rowdyruff Boys-al záruljon. A zárószámban benne van minden ami Dope Calypso - egy perc lazaság menő gitártémákkal és kolomppal (!), miközben csak annyit üvöltenek, hogy Rowdyruff Boys - aka. Pindúr Pandúrok. A szövegek pont passzolnak a Sarkadi Miki-féle meglehetősen egyedi angol kiejtéshez.

Minden Dope Calypso album kicsit más, éppen ezért várjuk őket évről évre. Itt most Tonyó és az orgona a sláger, viszont ami nem változik, az a lazaság, a vicces szövegek, a patent dalok, a gitár és dobtémák illetve az, hogy a lemezt megint Bresciában vették fel, 5 nap alatt. A srácok (férfiak?) 4 albummal közel 2 órányi tömény szórakozást nyújtanak a legjobb értelemben. Hogy melyik eddig a legjobb munkájuk ki-ki eldöntheti. Addig is itt a Chaka Chaka összes száma 7 perc alatt:

Az albumot december elsején fogják bemutatni a Kuplung-ban, a Gustave Tigerrel.

 Dope Calypso - Chaka Chaka (megjelenés: 2017. november 17.)

01 Jesus Loves You
02 Bastardo
03 Left Mother And The Nest
04 Burundi Dance Floor Revolution
05 Lord Send a Limousine For My Soul
06 Party People
07 Golden Slumber'll Kiss Your Blue Eyes
08 Time For Everything
09 Rama Lama Ding Ding Dong
10 Hyper Hyper
11 Malena
12 Rowdyruff Boys

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylemez.blog.hu/api/trackback/id/tr5713309815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.